друкувати


Банки та ДАІ разом "вибиватимуть" борги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-20 11:45:46

Цього тижня вступає в силу одне нововведення в українському законодавстві, яке засмутить автолюбителів, що купили авто в кредит. Мова іде про Постанову КМУ №54 від 25 січня 2012 року.

Якщо раніше інспектор ДАІ не мав права зупиняти боржника без порушення правил, то тепер це не обов’язково. Просто на ходу у вас можуть забрати автомобіль та відвезти на штрафмайданчик. При цьому банк, що видавав кредит, має право продати авто у рахунок погашення кредитного боргу.

Отже, з цього тижня усім, хто купив авто в кредит і має заборгованості по ньому, є привід задуматись: ваше авто можуть забрати. Схема, що виписана в постанові Кабінету міністрів, доволі проста. Банк, якому позичальник заборгував по кредиту, подає до суду. Суд приймає відповідне рішення, за яким відкривається виконавче провадження, а авто оголошується в розшук. Саме на підставі цього інспектор ДАІ має право зупинити авто боржника та його конфіскувати. Однак при цьому жодних документів працівник ДАІ водієві показувати не зобов’язаний. Фактично перевірити чи авто дійсно оголошено в розшук власник може лише в Інтернеті, в реєстрі виконавчого провадження. Однак вже після того, як машину в нього забрали.

Конфісковане авто евакуатором доставляється на штрафмайданчик, де може перебувати до трьох днів. Після чого має з’явитись державний виконавець, який і визначить подальшу долю злощасного авто. Загалом документом визначено, що конфісковане авто може бути продано банком як погашення боргу. Якщо ж власник зібрав необхідні гроші для закриття боргу, то, крім боргу, він ще повинен буде сплатити 10% від суми боргу, оплатити послуги евакуатора, «стоянку» на штрафмайданчику та експертну оцінку машини.

За коментарем ми звернулись до Державтоінспекції. Однак ні в Коломийському, ні в обласному УДАІ жодної інформації нам не надали, мовляв ще немає офіційних роз’яснень.

Представники банків визнають, що згадана постанова захищає саме права кредитора, але заспокоюють своїх позичальників та кажуть, що на такий крок будуть іти лише в крайніх випадках. Зокрема Анатолій Намистюк, керуючий Коломийським відділенням №2 Івано-Франківської філії Приватбанку, каже, що їхній банк старатиметься вирішити проблему за столом переговорів. «Такі проблеми ми намагаємось не доводити до суду, сідаємо за стіл переговорів та домовляємось. Кажемо: ви не може оплатити кредит, ми готові іти на реструктуризацію боргу, і лише якщо навіть це не допоможе вирішити проблему, може іти мова про вилучення авто та його подальшу реалізацію. Це крайній захід і банк може на нього піти лише якщо з клієнтом неможливо домовитись, чи він не йде на контакт, або неможливо встановити його місце знаходження, чи позичальник переховує авто». Крім цього, пан Намистюк повідомив, що в Коломиї такі випадки досить рідкісні: в межах нашого міста може іти мова про десяток.

Звернулись за коментарем з приводу законності такого нововведення ми і до юриста. Олексій Гуцуляк сказав, що «затримання автомобіля є законним лише на підставі рішення суду, в якому зазначено, що машина підлягає вилученню у власника і передачі банку як застава за несплату кредиту. Проте не виключено, що інспектори ДАІ стануть працювати спільно зі службами банку, відбираючи автомобілі без рішення суду, і що державні виконавці почнуть конфісковувати машини в рахунок сплати штрафів за порушення ПДР».

Загалом фахівці вважають, що нововведення, яке ми обговорюємо, допоможе стягнути борги, але не вирішити проблему повністю. Адже банкам потрібні гроші, а не «поношене» авто, продаж якого може не покрити витрат. З іншого боку, якщо машину заберуть на штрафмайданчик, це змусить позичальника погасити борг, тим паче, що він вже сплатив частину її вартості.

Автор: Дмитро ПАЛЬЧИКОВ
Джерело: Коломийська правда