друкувати


Долати туберкульоз прикарпатцям береться допомогти Фонд Ахметова

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-13 04:30:32

З директором фонду Рината Ахметова «Розвиток України» Анатолієм Заболотним та керівником програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» цього благодійного фонду Тетяною Білик зустрілися днями голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, начальник головного управління охорони здоров’я ОДА Микола Олінійчук, медики, представники ЗМІ.

Гості з Донецька «привезли» на Прикарпаття приємну для наших краян новину: області для подолання сухот, як ще називають туберкульоз, буде надано солідну фінансову допомогу.

Та спочатку зазначимо, що з 1995 року в Україні офіційно оголошено епідемію цієї інфекційної, а водночас і соціальної хвороби. Нині ситуація дещо стабілізувалась, але рівень захворюваності, як і раніше, значно перевищує допустимий, за нормативами ВООЗ, епідеміологічний поріг. Зокрема й на Івано-Франківщині, де цей рівень нижчий від середньоукраїнського — наша область посідає 12-те місце в державі за відповідним показником. Він, правда, торік дещо зріс. Головний лікар обласного фтизіопульмонологічного центру Любомир Малофій пояснив це якраз позитивним моментом: медичні працівники ширше охопили флюорографічними обстеженнями населення тих верств, які належать до груп ризику, — соціально дезадаптованих громадян, осіб, котрі вийшли з місць позбавлення волі, тощо, а отже, і більше зареєстровано вперше виявлених випадків захворювання.

Як би там не було, а проблема туберкульозу залишається однією з першорядних для прикарпатської медицини. Представники БФ «Розвиток України» приїхали до нас, щоби підписати між фондом та Івано-Франківською областю угоду про взаєморозуміння і співпрацю в рамках реалізації його програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» за фінансової підтримки Глобального фонду (ГФ) для боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та малярією. На реалізацію названої програми в 2011-2015 роках ГФ виділив Україні велику суму грошей згідно з заявкою, яку подали йому фонд Рината Ахметова спільно з Міністерством охорони здоров’я України, також «Розвиток України» інвестує в програму власні кошти.

Конкретно наша область отримає близько мільйона американських доларів для переоснащення лабораторій протитуберкульозних закладів, передусім обласного фтизіопульмоцентру. За ці кошти буде придбано новітнє обладнання, яке дає змогу лише за два тижні діагностувати на основі взятих проб, чи справді пацієнт захворів на туберкульоз, а якщо так, то на яку його форму. На старому ж обладнанні для цього потрібно півтора-два місяці, себто втрачається дорогоцінний час для ефективного лікування в людини саме цієї, а не іншої форми сухот.

М.Вишиванюк привернув увагу гостей з Донецька до того, що карпатське селище Ворохта має, завдяки особливостям місцевого мікроклімату, чудові можливості для лікування кісткового туберкульозу, і запропонував створити на базі тутешнього протитуберкульозного санаторію сучасний заклад для таких хворих з усієї країни. Звичайно, в обласному бюджеті грошей на цей масштабний проект нема — профінансувати його можна лише за рахунок коштів із державної скарбниці або з інших джерел.

Насамкінець нагадаємо, що фонд «Розвиток України» в рамках іншої програми — «Рак виліковний. Своєчасна діагностика і лікування онкологічних захворювань» — придбав для Івано-Франківщини комп’ютерний томограф вартістю вісім млн грн, ще мільйон надав на підготовку приміщення в обласному онкодиспансері і сам монтаж цього сучасного апарата, на якому медики зможуть з високою точністю діагностувати новоутвори у пацієнтів.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА