друкувати


Ілюзія тепла

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-13 10:45:05

Попри оптимістичні звіти про сотні врятованих та обігрітих громадян у спеціальних пунктах МНС, міліцейська статистика зафіксувала в ці морозні дні зростання кількості раптових смертей, особливо серед людей похилого віку, майже вдвічі.

Люті морози, які, за прогнозами синоптиків, протримаються в Україні ще один тиждень, створили сприятливі умови для вияву "турботи до кожного", яку декларує чинна влада. Реакція чиновників на таку нагоду була миттєвою. Тільки-но вдарили морози, керівники області одразу створили й очолили оперативний штаб для "безперебійної роботи об'єктів життєдіяльності населення".

Найперше показово подбали про дітей, відправивши усіх школярів та дошкільнят на позапланові канікули. І діти радісно перебралися з-за шкільних парт на засніжені гірки та заледенілі озера. Може, при цьому освітяни бодай зекономили на газі, звівши опалення навчальних закладів до мінімально необхідного.

Наступними турботу про себе мали відчути безпритульні та просто соціально незахищені громадяни, які мерзнуть на вулицях чи навіть у власних домівках. Обласна влада прозвітувала про створення 46 пунктів обігріву, серед яких 14 (очевидно, по одному на район плюс Івано-Франківськ) - спеціально від управління МНС.

Може, хтось не пам'ятає, але торік такі ж притулки-намети від МНС також розгорталися під час сильних морозів. Тільки непотрібного галасу довкола них тоді було значно менше. Зрештою, люди, які насправді потребують такої турботи, навряд чи мають можливість знайомитися з новинами про пункти обігріву у засобах масової інформації чи в мережі Інтернет.

Тож, мабуть, все це інформаційне шумовиння виникло зовсім не для того, щоб франківські безхатченки, жебраки та волоцюги дізналися про те, що біля міського стадіону "Рух", на традиційному місці зупинки усіх мандрівних цирків-шапіто, їх чекають рятувальники з гарячим чаєм, бутербродами та викинутими новорічними ялинками, які міська влада доручила звозити сюди зі смітників і використовувати як дрова. Зате спроби репортера "ГК" знайти в Івано-Франківську (в районі вокзалу, ринків) бодай один вказівник з адресою та схемою розташування пунктів обігріву для безпритульних закінчилися невдачею.

Зрештою, бродяжок та жебраків із самого ранку в місті також не було видно. Вони з'явилися на вулицях ближче до полудня, коли яскраве, але холодне сонце створювало ілюзію тепла. Повз них байдуже проходили перехожі, дехто навіть кидав милостиню, вважаючи, що в такий спосіб виявляє своє милосердя.

Врятувати жебрачку Ріту

До однієї з таких жебрачок, яка простоволоса та в тоненькій осінній курточці сиділа впритул до стіни виставкового залу обласної Спілки художників на вулиці Незалежності, підійшла одна співчутлива перехожа, вмовляючи її не мерзнути, а йти зігрітися до притулку. "Я хочу, щоб мене хтось звідси забрав", - сказала вона, зиркнувши з-під лоба.

З домашнього телефону жінка одразу зателефонувала на екстрені номери - 101, 102 і 103. "Найперше я повідомила про жебрачку, яка замерзає на вулиці, рятувальникам з МНС, адже вона сиділа поруч з їхнім підрозділом - пожежною частиною на Франка, - розповідала згодом ця жінка репортерові "ГК". - До речі, неподалік від місця, де сиділа жебрачка, розташований також офіс "Червоного хреста". Рятувальники пообіцяли вийти і розібратися із ситуацією на місці, записали мій номер телефону і попросили про всяк випадок викликати швидку допомогу".

Дивно, але на станції швидкої допомоги дуже агресивно зреагували на спробу викликати машину до змерзлої жебрачки. "Чому вона сама до нас не подзвонить?" - допитувалися лікарі і запевняли, що на такі виклики не виїжджають, бо людина, до якої вони приїдуть, може відмовитися їхати з ними. "Якщо ми приїдемо, а там нікого немає, вас оштрафують за фальшивий виклик", - врешті-решт попередили в слухавці і дали відбій.

Черговий у міліцейському відділку, куди також зателефонувала жінка, виявив чималу обізнаність із проблемою. Почувши, що жебрачка, ймовірно, ромської національності і перепитавши місце її дислокації, він припустив, що звати бідолашну Ріта. Пообіцяв прислати екіпаж, як тільки звільниться якийсь патруль, але понарікав, що міліціонери тільки переженуть її на інше, менш насиджене місце. Черговий також зауважив, що міліція не може організувати рейд і забрати усіх волоцюг з вулиць міста навіть заради їхнього ж порятунку. "У нас демократична країна, повинні бути якісь підстави, щоб затримувати людину", - виправдовувався він.

До честі рятувальників МНС, через декілька хвилин вони віддзвонили жінці, яка потурбувалася про жебрачку, і повідомили, що інспектор виходив на місце, переговорив з нею і відправив її грітися в притулок. "Ми не знаємо, куди вона пішла, у нас нема можливості контролювати ціле місто, можливо, вона насправді пішла жебрати в інше місце", - визнали рятувальники.

Стабільний контингент

...На околиці центрального франківського парку, поблизу стадіону "Рух" у ці морозні дні зустрілися представники тих категорій населення, про яких влада найбільше намагалася подбати - школярі та бездомні. Найвідомішу паркову гірку окупували дітлахи із санчатами. А в синіх шатрах рятувальників знайшли собі халявну їжу та тепло місцеві безпритульні. Декому, щоб зігрітися, довелося взятися за сокири. Звезені для спалення в буржуйках новорічні ялинки тутешні постояльці рубали на дрова.

"Як я дізнався про цей пункт обігріву? - перепитав вдягнений в турецьку дублянку бомж. - Йшов мимо та й побачив. Решта тоже якось узнали. Підійшов, спитав, чи можна погрітися. Тепер тут ночуємо. Тепло, є буржуйка, дають чай, бутерброди".

Рятувальники пояснили, що у безпритульних існує своя циганська пошта. "Тут специфічний контингент, ви ще не написали, а вони вже знають", - запевнив один з "еменесників". Кажуть, щодня сюди приходить 40-50 осіб. Щоправда, як з'ясувалося, за теплим чаєм і бутербродами сюди звертаються стабільно одні й ті ж громадяни.

"Наш міський будинок нічного перебування для осіб, які не мають певного місця проживання, розрахований на чотири десятки осіб, - розповіла репортерові "ГК" начальник департаменту соціальної політики Івано-Франківського міськвиконкому Олександра Заклинська. - Тож усі ті, хто тепер відвідує пункти обігріву, і надалі матимуть можливість знайти собі притулок".

Обійшлося без жертв?

За офіційною статистикою, станом на 7 лютого на Івано-Франківщині троє осіб вважаються загиблими через переохолодження. Хоча, за даними з правоохоронних органів, в одному з випадків, який стався в Богородчанському районі, смерть чоловіка, найімовірніше, настала внаслідок удушення блювотними масами. Але його тіло виявили наступного дня - біля хати на вулиці, тож і записали його як замерзлого.

В Івано-Франківську летальних наслідків через мороз, який сягнув рекордної позначки -33 градуси за Цельсієм, на щастя, не сталося. Упродовж минулого тижня було зареєстровано всього 12 звернень із загальним переохолодженням та обмороженням кінцівок 1-2 ступеня. Як зауважила на оперативній нараді в міськвиконкомі начальник служби оперативного реагування "15-80" Тетяна Клочко, в обласному центрі постраждали від морозів чомусь винятково чоловіки. Загалом же на Прикарпатті, за даними обласного штабу з протидії надзвичайним ситуаціям, через обмороження було госпіталізовано п'ять десятків людей.

Однак офіційна статистика зафіксувала тільки ті випадки, коли люди постраждали від механічної дії холоду. Тим часом різке похолодання призвело до погіршення самопочуття, особливо в людей похилого віку. У ці морозні дні міліцейська статистика зафіксувала зростання майже удвічі кількості раптових смертей. Якщо зазвичай упродовж доби в області реєструється до трьох десятків таких випадків, то відколи вдарили морози, щодня на Прикарпатті помирає понад 50 осіб.

Автор: Богдан СКАВРОН
Джерело: Галицький Кореспондент