друкувати


Як уникнути крадіжки коштів із пластикової картки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-10 04:20:28

Із платіжних та кредитних карток шахраї часто крадуть гроші.

Керівник проектів та програм Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем "ЄМА" Дмитро Сахно розповів, як уникнути крадіжки коштів із пластикової картки.

ПІН-код часто піддивляються за спиною того, хто знімає гроші з банкомату.

Інколи для цього використовують мініатюрну камеру із передавачем. Після цього картку в того, хто знімає кошти, крадуть й користуються нею. Варто дивитися, щоб на банкоматі не було підозрілих речей, а ззаду стояло менше людей.

Зловмисники поміщають у карт-рідер банкомата плаский, подібний до пластикової картки, пристрій, який зчитує всю інформацію з картки клієнта.

Тому варто уважно оглядати незнайомі банкомати.

Зловмисники ставлять макет банкомату в людних місцях.

Покупці вставляють туди свої картки, щоб зняти кошти, а спеціальна апаратура сканує дані з них й передає адресатові. Такий минулого року встановили в одному із київських торговельних центрів. Не слід користуватися незнайомими підозрілими банкоматами.

Щоб розплатитися карткою через інтернет, злочинцю достатньо знати три цифри із платіжної картки — її 16-значний номер, сіві-код на зворотів картки та термін закінчення дії.

Один із найстаріших способів отримання даних - поштовий. Електронною поштою надсилається спеціальний лист із вимогою вислати які-небудь дані. Будь-який банк не буде присилати на електронну адресу свого клієнта листа, щоб дізнатися дані його платіжної картки. Вони і так є у цій фінустанові.

Зловмисники копіюють дизайн популярних сайтів.

Найчастіше це інтернет-магазини. Щоб зробити покупку, в певному вікні необхідно ввести дані картки. Такі сайти відрізняються від оригіналів додатковим символом у адресі, це може бути літера чи крапка. Тому варто уважно придивлятися до адреси інтернет-сторінки.

Зловмисники, які мають доступ до документів власника картки, заявляють у банк про втрату картки й отримують нову.

Буває таке, що зарплатну картку позичають без дозволу родичі. Аби убезпечити себе, найкраще активувати послугу sms-банкінгу - повідомлення на мобільний телефон про проведені операції по картковому рахунку. Також можна встановити собі добовий ліміт на зняття коштів з рахунку.

Автор: Володимир МУКАН
Джерело: Gazeta.ua