друкувати


За 2011 рік кіновідеоустановами Івано-Франківщини залучено 160 тисяч глядачів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-10 03:45:32

З усіх мистецтв для нас найважливішим є кіно. Ця пропагандистська фраза була надзвичайно популярною у роки тоталітарного режиму. Як і відвідини кінотеатру. Тоді, люблять ностальгувати представники старшого покоління, перегляд стрічки на великому екрані був доступним кожному, адже коштував копійки. Та й своїх фільмів, знятих на теренах величезної рідної країни, не бракувало.

З часом ситуація кардинально змінилася. Не в останню чергу — завдяки здорожчанню квитків у кіно та всюдисущому інтернету, який пропонує усі новинки. Однак нині вітчизняний кінематограф відроджується. Це помітили не лише у столиці, але й в регіонах. В тому числі і на Прикарпатті.

На розвиток українського кіно у 2012-му з державного бюджету виділено рекордні 176 мільйонів гривень. Протягом 2011 року в Україні або в співпраці з нею було знято 14 повнометражних, 12 короткометражних, 15 документальних та 3 анімаційних фільми.

Наразі в роботі перебувають 59 кінопроектів, більше половини з яких повинні з'явитися на світ протягом 2012-го. Місцеві фахівці з радістю констатують, — останнім часом відвідуваність зростає завдяки саме вітчизняному кіно, брак якого тривалий час відчувався.

Загалом за минулий рік кіновідеоустановами області залучено 160 тисяч глядачів. Це на 40 тисяч більше ніж у 2010-му. На кіноманів впливає чимало чинників — не лише репертуар, але й погодні умови. А також стабільність у цінах на квитки та промоакції.

Джерело: Радіо «Західний полюс»