друкувати


Гра "Газпрому" спрямована на те, щоб дискредитувати Україну як надійного транзитера

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-10 12:45:44

«Кремль цинічно використовує люті сибірські морози для просування своїх геополітичних інтересів в ЄС, - прискорення будівництва газопроводу «Південний потік», який обходить територію України», - заявив народний депутат України, член парламентського Комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, лідер Української народної партії Юрій Костенко.

Так політик прокоментував «газову» кризу в ЄС через скорочення постачання російського газу, в якому «Газпром» фактично звинувачує Україну.

На думку Костенка, «гра «Газпрому» спрямована на те, щоб дискредитувати Україну як надійного транзитера російського газу та заохотити Європу підтримати будівництво обхідного російського газопроводу». «Південний потік», за задумом Путіна, має ізолювати Україну від Європи, а також зробити сам Євросоюз заручником російської «газової» політики», - вважає лідер УНП.

За його словами, «газ в обмін на політику» з мовчазної згоди ЄС став безвідмовним механізмом геополітичного впливу Росії». «Якщо Євросоюз і надалі допомагатиме РФ в справі поглиблення власної енергетичної залежності, то в недалекому майбутньому вся європейська політика опиниться під «льодовим панцирем» Кремля», - переконаний Костенко. Він закликав ЄС «не допомагати «Газпрому» розбудовувати російську газову імперію, поглиблюючи європейську енергетичну залежність європейськими ж інвестиціями». «Євросоюз має шукати партнерів, - в першу чергу, в Україні, - для суттєвого зменшення енергетичної залежності від Росії», - вважає Костенко.

За його словами, «двосторонній газовий консорціум України з ЄС стане перешкодою для реалізації російських обхідних проектів та поглиблення європейської енергетичної залежності». На його переконання, «лише жорстка політика Заходу щодо виконання Енергетичної Хартії, Другого та Третього енергопакетів ЄС можуть зупинити геополітичні амбіції Кремля». Від імені УНП він закликав Європу «відмовитися від практики підтримки окремих українських політиків та перейти до практики підтримки України та українського народу». «В той час, як ЄС необачно закриває свої двері перед Україною, відкладаючи на невизначений час створення зони вільної торгівлі та підписання угоди про асоціацію, Кремль потроює свій політичний тиск, чекаючи примусово-добровільного вступу України в Митний союз та ЄврАзЕС», - наголошує політик.

Джерело: Прес-служба Івано-Франківської ОО Української народної партії