друкувати


Карітас розкрив секрети родинного спілкування без конфліктів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-10 09:30:33

Кожен з батьків мріє про щастя для своїх дітей, але для того, щоб перетворити мрії в реальність, необхідно докласти чимало зусиль. Щоб допомогти батькам уникати конфліктних ситуацій з дітьми та краще розуміти їхні потреби “Карітас Івано-Франківськ УГКЦ” розпочав проведення тематичних тренінгів.

Одніим з найбільших недоліків у вихованні дітей є слабка поінформованість батьків, опікунів про сучасні підходи до виховання дитини в сім’ї, засади усвідомленого батьківства. Досить часто батькам складно визнати помилковість своїх думок, почуттів, дій, усередині родини між батьком і матір'ю нерівномірно розподіляється виховна активність. Про секрети родинного спілкування без конфліктів йшлося на тренінгу «Конфлікти у системі – «батьки — діти», проведеному у січні місцевим Карітасом в рамках проекту «Мережа дитячих соціальних центрів для дітей трудових мігрантів» на базі відділу освіти Богородчанської РДА.

Під час тренінгу батьки ознайомились із основними стратегіями розв’язання конфліктів в родині, навчились на практиці застосовувати техніки налагодження стосунків Вони прості: треба прислухатись до себе, висловити свої внутрішні переживання та емоції тому, з ким ти не можеш знайти порозуміння. Потім необхідно дізнатись про його думки, почуття і відреагувати, демонструючи, що ти його слухаєш, чуєш і розумієш. Саме цьому в ході тренінгу навчились батьки. Як результат, учасники зустрічі зрозуміли, що треба частіше йти на зустріч один одному, прислухатись до почуттів та емоцій кожного з них – своїх і дитячих. В кінці заходу учасники отримали інформаційні листівки з психологічними порадами стосовно того, як вміло без конфліктів будувати своє спілкування з дітьми.

Автор: Леся Дорош, координатор проекту