друкувати


Івано-франківський ЄРЦ роз’яснив порядок проведення ремонтів житлового фонду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-09 02:30:02

В 2012 році ремонти житлового фонду, яким опікується Єдиний Розрахунковий Центр, відбуватимуться за співфінансування зі сторони мешканців. Це стосується як поточних, так і капітальних ремонтів. Залежно від пріоритетності цих відновлювальних робіт, місто виділить з бюджету від 10 до 80% коштів від їхньої загальної вартості.

В першу чергу влада сприятиме реконструкціям у під’їздах та підвалах. Повний перелік запланованих ремонтів можна переглянути на сайті ЄРЦ. У ньому — майже 600 будинків і три тисячі позицій.

Загальна сума необхідних коштів — 70 мільйонів гривень. При тому, що в бюджеті передбачено лише 10. У кращому випадку, якщо половину необхідних робіт профінансують люди, визнають комунальники, вдасться освоїти 20 мільйонів. Ремонти в першу чергу проведуть у тих будинках, де мешканці будуть готові до кооперації.

Ремонти будуть проводити в основному приватні підприємці. Зокрема аби взятися за певний об’єкт, вони мають скласти кошторис робіт і запропонувати свої послуги мешканцям. Ідеально, кажуть в ЄРЦ, якщо на один об’єкт претендуватимуть одразу кілька фірм. Це зумовить кращу якість і дешевшу ціну. Однак потенційні підрядники ситуацією, що склалася, невдоволені. Кажуть, не знають за що братися — адже є три тисячі пропозицій.

Водночас не зрозуміло, чи певні ремонти будуть зроблені в цьому році, чи вже у наступних. А виготовлення кошторису робіт сягає від півтисячі гривень. Чи прорахують його в цьому році — невідомо.

За поточний ремонт люди платитимуть не більше двох гривень в місяць з метра квадратного. Це може бути одноразова плата, або розтермінована на кілька місяців. До часу, поки з будинку не буде зібрана повна сума. Перші збори будинків, що потребують ремонту, ЄРЦ почне проводити вже у найближчі дні. Наразі чекають потепління, адже зібрання відбуватимуться у дворах.

Джерело: Радіо «Західний полюс»