друкувати


"Піксельний" живопис Миколи Нікашина

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-09 01:30:06

Прикарпатський Густав Клімт. Так можна було б назвати автора цих робіт. Якби він не наголошував на тому, що не наслідує нікого. А його особлива живописна манера цілком індивідуальна. Основа кожної роботи — це кілька кольорових площин, як набувають сюжетності завдяки дрібним геометричним фігурам.

Останніми рясно вкрите кожне з цих полотен, написаних олійними фарбами. Це наче мегазбільшене фото, в якому чітко проглядаються його часточки — пікселі. Вони й заміняють автору звичні мазки пензля.

Малює Микола Нікашин давно. Свого часу навіть жив за рахунок мистецтва. Однак тоді його живописна манера була класичнішою. Тепер малярство для нього — улюблене хобі, адже нових робіт митець не продає.

Кожна з них — це понад місяць життя автора, близько 4-х годин на день. Маленькі геометричні фігурки накладаються одні на одних у кілька шарів. Починав із квадратиків на пейзажах. Згодом захопився творчою філософією та урізноманітнив вигляд пікселів — тепер це також трикутники, кола і навіть смайлики. Кожен елемент полотна щось символізує або містить у собі авторську загадку.

53-річний чоловік захопився піксельною манерою живописного письма у 2009-му. З того часу і почав збирати роботи для першої персональної виставки. У цій експозиції — 21 полотно.

Джерело: Радіо «Західний полюс»