друкувати


З 70,5 млн грн, необхідних для ремонту житлового фонду Івано-Франківська в бюджет закладено всього 10 млн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-09 10:30:04

Для проведення усіх необхідних ремонтних робіт в житловому фонді, що обслуговується івано-франківським КП «Єдиний розрахунковий центр», необхідно щонайменш 70,5 мільйонів гривень. Про це повідомив під час прес-конференції директор підприємства Вадим Войтик.

З його слів, на основі численних звернень громадян фахівцями очолюваного ним підприємства підготовлено перелік 2,5 тисяч об’єктів, які потребують проведення капітального чи поточного ремонту. В той же час, реально на сьогоднішній день до міського бюджету на проведення капітальних і поточних ремонтів в житловому фонді закладено лише близько 10 мільйонів гривень, чого, вочевидь, недостатньо, щоб покрити навіть невелику частину цих потреб.

Керівництво КП «ЄРЦ» має намір частково компенсувати нестачу фінансів шляхом впровадження нового порядку проведення ремонтних робіт. З його слів, базовим елементом нового порядку стане співфінансування. Відповідно до оприлюднених підприємством розрахунків мешканцям доведеться сплатити від 30 до 70%, а за деякі послуги – і до 80% суми вартості робіт. При цьому, як стверджує пан Войтик, чим складніший і вартісніший вид робіт, тим відсоток співфінансування, яке вимагається від мешканців буде меншим.

«Опублікувавши на нашому сайті план-графік капітальних і поточних ремонтних робіт, – пояснює керівник КП «ЄРЦ» механізм реалізації нового порядку, – ми тим самим зробили публічну пропозицію для громади, для фахового середовища, тобто підрядників, і для мешканців. 90% позицій включені за заявами мешканців. Тепер ми чекаємо, що громадяни, проаналізувавши списки, зроблять свої висновки. Припускаємо три варіанти таких висновків: перше – що мешканці скажуть: «а нам ті ремонти не потрібні»; другий варіант – підрядники оприлюднять свої кошториси; третій – громадяни скажуть, що підрядники їм не потрібні, бо вони все зроблять самі – ну наприклад сусід сам ремонти робить чи щось таке. В тарифі плати за поточні ремонти немає. За капітальні ремонти її і раніше не було: вважалось, що такий ремонт має робитись з бюджету, хоча така думка хибна. Питання згоди на проведення ремонтів розглядається на зборах власників. Ми будемо проводити по кожному будинку невеличкі збори співвласників, де будемо казати: ось наша пропозиція, ось наша цифра. Якщо громадяни скажуть що того не треба, ми попросимо їх підписати ухвалу про відмову, в іншому варіанті буде укладено протокол про наміри».

Всі подальші дії, зокрема укладення договору підряду, де КП «ЄРЦ» виступає однією із сторін від імені мешканців, здійснюватимуться, за словами В.Войтика лише тоді, коли будуть підписи більшості співвласників. Взагалі, як стверджує керівник Єдиного розрахункового центру, закон вимагає 100-відсоткової згоди мешканців для проведення ремонтних робіт, проте скоріш за все, – стверджує пан Войтик, доведеться в даному питанні Закон обійти.

Цікавим є той момент, що чинними нормативно-правими актами встановлено обмеження на стягнення платні за ремонтні роботи на рівні не більше 2 гривень за 1 метр квадратний житлової площі. Тому якщо роботи вартісніші, жителям доведеться накопичувати кошти на ремонт протягом кількох місяців. Дана обставина, а також положення про те, що початок ремонтних робіт можливий лише після сплати мешканцями не менше 50% своєї долі необхідної суми може відлякуюче вплинути на підрядників, які і без того не поспішають вишиковуватись в чергу на ремонт об’єктів, внесених в план-графік (за даними КП «ЄРЦ», 100 дефектних актів на понад 2,5 тисячі об’єктів). Окремі потенційні підрядники стверджують, що вони могли б подати кошториси виконання робіт, проте озвучити більш-менш точні строки початку робіт їм не може ніхто, в той час як в умовах з урахуванням інфляції такий кошторис дуже швидко втрачає актуальність.

Зрештою, навіть якщо новий порядок проведення ремонтів запрацює, співфінасування покриє в кращому випадку ще 10 мільйонів гривень потреб у фінансуванні ремонтів в додаток до закладених у бюджет.

Автор: Сергій БІЛИЙ