друкувати


Податковою міліцією Прикарпаття викрито більше 70 злочинів у сфері оподаткування

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-02 02:30:51

Протягом минулого року податковими органами Івано-Франківської області викрито 71 злочин у сфері оподаткування, з них 62, або 87,3% відносяться до категорії тяжких та особливо тяжких.

Із загальної кількості викрито 23 злочини за ухилення від сплати податків, з яких 18 – за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, де сума спричинених збитків перевищує 1 млн грн.    

Про це під час прес-конференції повідомив перший заступник голови ДПА в області – начальник управління податкової міліції Василь Роїк.

Зокрема, як повідомив головний податковий міліціонер області, у квітні минулого року кримінального справою за ухилення від сплати в особливо великих розмірах закінчилась спроба керівника одного із підприємств Івано-Франківщини нажитися в обхід держави. Провівши ряд безтоварних операцій про начебто придбання товарно-матеріальних цінностей директор підприємства ухилився від сплати податків на суму близько 3 млн грн.

Правопорушника було затримано в порядку ст.115 Кримінально-процесуального кодексу України, але, усвідомлюючи свої протиправні дії і тяжкість покарання (оскільки за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах кримінальнй кодексом України передбачено позбавлення волі на строк від 5 до 10 років) вже в серпні 2011 року горе керівник сплатив всі донараховані суми до бюджету включно з штрафними санкціями.

Загальна сума відшкодованих збитків по кримінальних справах складає 13,1 млн грн.

Податковій міліції вдалося виконати головне завдання з наповнення державного бюджету. У 2011 році за участі підрозділів податкової міліції до зведеного бюджету країни забезпечено мобілізацію коштів в сумі близько 54,3 млн грн. З них внаслідок вжитих оперативно-запобіжних заходів зі скорочення податкового боргу до бюджету надійшло 11,1 млн грн.

Протидія незаконному обігу підакцизних товарів дала змогу вилучити товарно-матеріальних цінностей на суму понад 12,7 млн грн, у тому числі підакцизних товарів на суму 3,5 млн грн.

За виявленими фактами порушено 22 кримінальні справи, з них – 20 за ч.3 ст.204 КК України (незаконне виготовлення товарів з недоброякісної сировини (матеріалів), що становлять загрозу для життя і здоров'я людей, а так само незаконний збут таких товарів, що призвело до отруєння людей чи інших тяжких наслідків).

Крім того, в березні минулого року податкові міліціонери виявили та припинили діяльність 1 конвертаційного центру, діяльність якого організував один із підприємців м.Івано-Франківська. Загальний обсяг проконвертованих коштів становить близько 40 млн грн. Сума несплачених податків складає 3,5 млн грн. Стосовно організатора незаконної діяльності було порушено кримінальну справу щодо ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та підроблення документів. Наразі кримінальну справу направлено до суду.

Джерело: Управління податкової міліції ДПА в Івано-Франківській області