друкувати


Коли починати статеве життя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-01 05:10:48

Статева зрілість – це ряд фізіологічних змін, коли людина досягає сексуальної та репродуктивної (дітородної) зрілості. У хлопців статева зрілість наступає на 2 роки пізніше ніж у дівчаток і припадає в середньому на 13-16 років (у дівчаток відповідно на 11-15 років).

Для цього етапу характерно розвиток статевих органів, ріст статевих органів, оволосіння лобка, підпахових ділянок, мутація голосу, перші полюції, збільшення маси м’язів, зміна архітектоніки скелета.

Але поряд з тим, це не означає, що якщо у дівчини почалися місячні, а у хлопця появилися полюції, що вони вже статево зрілі і готові до статевих відносин.

На мою думку статеве життя молоді чоловіки повинні починати не раніше 18 років. Адже до 18 років формується зона циліндричного епітелію і механізми захисту навіть від банальних інфекцій є недосконалими. Тому запальні захворювання що виникатимуть, можуть сприяти розвитку непліддя та розвитку статевих розладів.

Крім того, дорослим юнак стає не в якомусь визначеному віці, а тоді, коли він навчиться відповідати за свої вчинки і навчиться здійснювати їх усвідомлено.

Хлопець і дівчина можуть зустрічатися, дружити, подобатися один одному і зовсім не обов’язково вступати в статеві відносини. Сценарій обов’язковості нав’язують молоді телебачення, журнали, а також їх ровесники.

Автор: Ігор ГРОДЗІНСЬКИЙ, лікар-уролог, кандидат медичних наук