друкувати


Чому українських заробітчан женуть звідусіль

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-31 04:30:49

На минулому тижні російський прем'єр Володимир Путін заявив про те, що нелегальних трудових мігрантів будуть депортувати з країни на 10 років і під страхом кримінальної відповідальності заборонив росіянам селити у "гумові квартири" незареєстрованих заробітчан. З іншого боку, влада Італії заявила, що трудових мігрантів обкладатимуть додатковими податками – від 80 до 200 євро.

Насправді, не все так сумно, як здається, запевняють ТСН.ua експерти, і назад наші трудові мігранти все одно навряд чи повернуться.

Судіть самі: за даними Держкомстату, середня зарплата в Україні складає 2,7 тисяч гривень, тоді як в Росії – 5,5 тисяч гривень. У Європі така різниця складає 3-5 разів, зазначають опитані нами експерти. За даними Міжнародної організації праці, з-за кордону щорічно українці перераховують на батьківщину від 5 до 8 мільярдів доларів. Це майже стільки, скільки в Україну вкладають іноземні інвестори. І поки що, навіть попри кризу у Європі і збільшенням безробіття, тенденції повернення заробітчан додому не спостерігається. За неофіційними даними, за кордоном працюють 3,5-4,5 мільйонів наших співгромадян, у тому числі у Росії – від 500 до 700 тисяч.

"З Росії женуть азіатів, а не українців"

Попри те, що в Росії нелегально працює до 90% мігрантів, сприймати серйозно заяви прем'єра Росії зараз не резонно, вважає провідний експерт Центру Разумкова, колишній заступник міністра праці і соцполітики Павло Розенко. Адже, на його думку, ці заяви робляться в контексті передвиборчої кампанії.

З ним погоджується і спеціаліст з питань міграції, провідний експерт Інституту соціології НАН України Ірина Прибиткова.

"Внесення цього пункту в передвиборчу програму Володимира Путіна – це взагалі жах. Це проти усяких правил, проти прав людини, проти міграційного законодавства, яке існує в Росії. І це, мені здається, відбувається в рамках передвиборчої боротьби. Таким чином він хоче привернути увагу маргінальних прошарків населення, перш за все, націоналістів", - вважає пані Ірина.

"З іншого боку, треба також розуміти, що в Росії "антимігрантська" карта розігрується не перший рік. Але там мова йде не стільки про вихідців з України, скільки про трудові ресурсі з іншої частини світу, зокрема, Середньої Азії. З точки зору національних інтересів, Росії вигідніше отримувати трудові ресурси з України, Білорусі і з європейської частини колишнього СРСР", - зазначає Розенко.

До того ж, нагадує експерт, нещодавно була розроблена програма, яка передбачає більш простий і прийнятний механізм отримання російського громадянства людьми, які переїжджають на постійне проживання в Росію зі слов'янських країн. Це, на його думку, якраз і свідчить про те, що Росія зацікавлена в наших трудових мігрантах.

З іншого боку, зауважує експерт, для великих міст Росії заробітчани з Середньої Азії є дуже великою проблемою, адже несуть "зовсім інші культурні цінності". Саме їх і стосувалася заява російського прем'єра.

"Не думаю, що для українських мігрантів ці заяви Путіна матимуть негативні наслідки", - прогнозує Павло Розенко.

"Показові виселення, звичайно будуть. Але українці там, як це оцінюють російські експерти, третя за розміром група. На перших двох місцях – трудові мігранти з Узбекістану і Таджикістану", - зазначає Ірина Прибиткова.

"Скоро за кордоном будуть вітати інтелектуалів з в.о. і знанням мови"

Утім масове виселення нелегалів зовсім не вигідне росіянам, вважають експерти. Адже навіть з ними в Росії спостерігається постійна нестача трудових ресурсів.

"Якщо виженуть нелегалів, можете уявити, що з цього буде: стане транспорт, будівництво, торгівля. Бо саме у цих галузях працюють мігранти. У них і так постійно не вистачає трудових ресурсів", - каже пані Прибиткова.

За словами Павла Розенко, Росія за потоками міграції займає одне з лідируючих місць. І поки що немає передумов для того, аби вона втрачала ці позиції. А Україні, на його думку, варто замислитися про чергову хвилю "відтоку мізків", на які з'являється попит на кордоном.

"У нас взагалі трудова міграція переживала декілька потоків. Перший – кінець 80-х – початок 90-х років, коли за кордон поїхала інтелектуальна еліта нашої держави. Тоді був потік в Західну і Центральну Європу, а також в Америку. Другий потік – початок 2000-х-середина 2000-х. За кордоном був попит на низько кваліфіковану робочу силу. Але зараз ми знову стаємо перед тим етапом, коли знову може розпочатися відтік інтелектуальної частини нашого суспільства. Якщо уряд не змінить політику щодо оплати праці в Україні", - вважає експерт.

Сьогодні, за його словами, більшість українців в тій же Росії задіяні у будівництві та на сезонних роботах. Утім невдовзі з'явиться попит на високо кваліфікованих фахівців із вищою освітою та знанням мов.

Нагадаємо, згідно з складеним ТСН.ua рейтингом країн, де найбільше чекають наших заробітчан, на першому місці опинилася Росія.

"Притиснуть в Італії – поїдуть до інших країн шенгену"

Введення податку для іноземців, охочих жити і працювати в Італії, не спинить потік трудових мігрантів з України, вважають експерти.

"Середня зарплата в Італії – 1000 євро. Тож податок у 80-200 євро не злякає більшість працюючих там наших співгромадян. У кого є шенген, будуть переміщатися по країнам шенгену, якщо податок здасться надто високим", - вважає пані Прибиткова.

За її словами, з початком кризи у країнах Європи працевлаштуватися там стало важче. І справа не в тому, що влада цих країн бореться із мігрантами: просто із настанням кризи поменшало роботи, збільшилися показники безробіття.

Нагадаємо, останнім часом через боргову кризу у єврозоні та складну фінансову ситуацію в Італії, місцеве населення все частіше почало погоджуватись на брудну та нелегку роботу, якою раніше займатись переважно заробітчани, зокрема з України.

Та попри те, що Держкомстат поки що статистику щодо мігрантів за минулий рік не надав, пані Ірина не вірить у те, що українці добровільно повертатимуться додому.

Джерело: ТСН