друкувати


Фермери вже втратили надію на великий урожай

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-31 04:10:29

Синоптики обіцяють падіння температури майже до 30-ти градусів вночі в більшості регіонів. Екстремальні холоди протримаються близько трьох діб. Цього часу буде достатньо, щоб загинула значна частина посівів, повідомляє ТСН.

Більшість фермерів зараз гадають, чи проникне холод під снігову ковдру, скільки доведеться пересівати і чи вистачить на це грошей.

У критичному стані перебувають посіви, що не покриті снігом. Ще гірше справи з полями там, де сіяли в суху землю. А посуха цієї осені тривала майже чотири місяці в більшості областей.

Найбільш сприятливі умови склались в Донецькій, Чергінівській, Київській області та на частині Вінницької області, де пройшли дощі.

Самі фермери вже втратили надію на великий урожай. Тієї ж думки притримуються і в Інституті землеробства.

"Урожай буде нижчий і помітно нижчий, ніж у минулому році. Тому що врожаї, як торік, можна одержати раз на 4-5 років, а то й 10 років", - зауважив науковий співробітник Інституту землеробства НАН України Едуард Дегодюк.

У Мінагропроді тим часом порахували, що дві третини посівів озимини в доброму стані. Це означає, що третину площ доведеться пересівати. Передусім найвразливіші пшеницю, ячмінь та ріпак.

Якщо сильні морози на півдні протримаються три доби, загине чимало персиків та винограду. Чи обмежаться цим втрати для цьогорічного врожаю, чи його спіткає ще якесь лихо, буде видно вже у березні.