друкувати


Торік Пенсійний фонд Івано-Франківщини недоотримав 287,1 млн грн власних надходжень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-31 11:30:41

У 2011 році Пенсійний фонд в області недоотримав 287,1 млн грн власних надходжень. Про це на прес-конференції наприкінці минулого тижня представникам місцевих ЗМІ повідомив начальник головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області Анатолій Назаров.

Як було озвучено, основними причинами такої ситуації стали недостатнє зростання фактичного фонду оплати праці (особливо у бюджетній сфері, галузях будівництва, добування вуглеводнів, виробництва та розподілення газу й електроенергії, діяльності наземного транспорту), зменшення чисельності працюючих, недостатність обігових коштів у платників та скорочення кількості фізичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування.

На прес-конференції зазначалося: наразі 1388 прикарпатських платників не розрахувалися з Пенсійним фондом. Найбільша заборгованість за єдиним соціальним внеском виникла в містах Івано-Франківську, Коломиї, Калуші, а також Коломийському районі, Калуському, Долинському, Рогатинському і Тисменицькому.

«Ми намагаємося зробити все, аби люди сплачували внески, – запевнив журналістів Анатолій Назаров. – І в правоохоронні органи пишемо листи, і колегії проводимо. Вже притягнуто до відповідальності чимало керівників, нараховано багато штрафних санкцій».

Слова посадовця підтверджують цифри. Так протягом минулого року до адміністративної відповідальності на Прикарпатті було притягнуто 739 керівників, на яких накладено штрафів на суму 347,5 тис. грн (з них вже сплачено 317,7 тис. грн) Подано 17 матеріалів з рекомендаціями про розірвання трудових контрактів з керівниками підприємств, які допустили значні заборгованості зі сплати єдиного внеску. 243 повідомлення спрямовано до органів прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, СБУ та податкової міліції. Було виявлено 1651 неоформленого найманого працівника. Після перевірок 1084 з них стали сплачувати внески до Пенсійного фонду.

Однак, надзвичайно проблемним залишається те, що 41,5% із загальної суми недоїмки Пенсійного фонду в області складає заборгованість підприємств, які перебувають на стадії банкрутства.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА