друкувати


Виповнюється 8 років з того часу як була створена перша стаття в україномовному розділі Вікіпедії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-30 03:45:28

Перша зареєстрована спроба створення статті в українській Вікіпедії датується 26 січня 2004 року. Тоді анонімний користувач написав одне слово - "Географя" (орфографія автора збережена). А вже за кілька днів, 30 січня, була створена перша цілком змістовна стаття в українській Вікіпедії - "Атом". Цю статтю започаткував незареєстрований користувач з Японії. За місяць з’явилась перша інформація на українських форумах.

Пізніше, 4 квітня 2004 року було офіційно активовано український мовний розділ Вікіпедії. На той час у ньому було вже 1000 статей. До кінця того року кількість статей в українській Вікіпедії перевищила 10 тисяч.

Надалі україномовний розділ Вікіпедії нарощував темпи свого зростання: за 4 роки було написано стотисячну статтю. У квітні 2010 року - двохсоттисячну, а у липні минулого року - трьохсоттисячну статтю.

Сьогодні українська Вікіпедія є найбільшою енциклопедією українською мовою, яка коли-небудь існувала. В ній нараховуються більше 360 тисяч статей. Приміром, у найбільшій паперовій енциклопедії українською мовою - в Українській Радянській енциклопедії було лише близько 50 тис. статей.

Українська Вікіпедія наразі займає 14-те місце за кількістю статей серед 282-х мовних розділів Вікіпедії. В ній нараховується більше 1900 зареєстрованих користувачів, які протягом останнього місяця здійснили принаймні одне редагування, а за всю історію її редагувало більше 20 тисяч користувачів. За темпами зростання популярності вона є другою Вікіпедією у світі після китайської. Серед останніх досягнень української Вікіпедії варто виокремити черговий рекорд з відвідання за всю її історію: у грудні 2011 року було переглянуто 49,2 млн сторінок.

З метою поляризації української Вікіпедії 2009 року була створена громадська організація "Вікімедіа Україна", яка за останній рік реалізувала ряд проектів, серед яких можна назвати проведення 4-х вікіекспедицій, 2-х конкурсів на написання статей з певної тематики та проведення десятка віківишколів і майстер-класів з написання статей. Під час вікіекспедицій українські вікіпедисти відвідали близько 100 поселень України та Молдови, зробили і завантажили близько 1,5 тис. фотографій та пізніше покращили близько 100 статей. Протягом 2-х конкурсів було створено чи доповнено близько 700 статей. А проведення віківишколів дало змогу залучити до української Вікіпедії нових користувачів. У вересні 2011 року було проведено першу вікіконференцію українських вікіпедистів.

За 8 років українська Вікіпедія перетворилась на спільноту однодумців, які невтомно працюють над її наповненням та покращенням. Українська Вікіпедія також наповнюється шляхом перекладу статей з інших мовних розділів про осіб, події чи об’єкти, інформація про які нерідко недоступна в українських бібліотеках. З іншого боку, вікіпедисти пишуть про Україну і українських діячів в інших мовних розділах Вікіпедії, зокрема англійському та польському, поширюючи знання про Україну на весь світ.

Працюючи на волонтерських засадах, вони формують україномовний енциклопедичний продукт, створюють вільні знання і таким чином ділом приносять користь українському суспільству, поповнюючи духовну скарбницю українського народу.

Джерело: Освітній портал