друкувати


Якість бутильованої води в Україні ніхто не перевіряє

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-30 02:45:39

Очищена вода для пиття може бути безпечна за всіма показниками, але в ній після фільтрації не залишається йоду, калію, кальцію, магнію, та інших речовин потрібних організму людини.

"Бутильовану воду в Україні перевіряють на вміст токсичних елементів, безпечність, а не на якісний вміст",- сказав начальник науково-дослідного центру випробування продукції ДП "Укрметртестстандарт" Володимир Семенович.

Про це він заявив на презентації Асоціації українських виробників мінеральних та питних вод. Асоціація планує сприяти створенню в Україні лабораторії, яка б робила аналіз води на вміст корисних речовин. Росія має дві таких лабораторії. В Україні жодної. Також асоціація інформуватиме про якість питної води, спонсорувати випуск книг, кіно про культуру вживання води. Запроваджувати освітні програми про воду з дитячого садка.

"Будемо спонукати виробників до високих внутрішніх стандартів видобування, очищення, фасування, зберігання й продажу води",- повідомила Оксна Бамбура, технолог IDS Group Ukraine.

Оксана Бамбура радить обирати воду, добуту з джерела. Обирати краще продукт великих торгових компаній, у яких потужні сучасні лінії. Краще не газовану.

"Для приготування їжі дома користуємось водою з крану, яку двічі фільтруємо. Пити краще природну мінеральну воду. Її природні складники не міняються",- розповів Володимир Семенович.

Оксана Бамбура запевнила, що якість води від того в скляній вона пляшці чи пластиковій, не міняється. Але затрати різні. "На один літр мінеральної води в склі треба 10 літрів такої ж води. Щоб омити пляшку, корок. Якщо фасувати в пластикові, то цих затрат нема, якщо тара виробляється на підприємстві".

Автор: Мирослава СОКОЛОВА
Джерело: Gazeta.ua