друкувати


Угода про спільні дії об’єднаної опозиції України: Новий шанс чи старі граблі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-27 03:10:51

22 січня, в знаковий для України день – День соборності – українська опозиція об’єдналась. Було підписано "Угоду про спільні дії об’єднаної опозиції України". Зроблено це було прямо на Софійському майдані під густим та лапатим снігом.

Угоду про об’єднання підписали всі великі опозиційні партії: "Батьківщина", "Фронт змін", "УДАР", "Свобода", а також низка малих політичних сил. Суть об’єднання зводиться до спільних дій на майбутніх парламентських виборах. Було досягнено згоди щодо формування єдиного списку кандидатів в народні депутати на мажоритарних округах. Згідно з офіційно презентованим договором, опозиційні сили формують єдиний список на мажоритарних округах за принципом "один округ – один кандидат від об’єднаної опозиції". Крім цього, опозиціонери згодились узгоджувати свої принципи та підходи, з якими підуть на вибори, та координувати дії, спрямовані на недопущення фальсифікацій на виборах, а також узгоджувати кандидатури членів окружних та дільничних виборчих комісій і спостерігачів. Плани, як бачимо, амбітні та глобальні, однак на тлі всіх попередніх "об’єднань" опозиції залишається питання про їх реальність.

Ми звернулись до голів коломийських організацій найбільших опозиційних партій з проханням прокоментувати підписання угоди, готовність працювати разом та ймовірність висунення єдиного опозиційного кандидата по Коломийському мажоритарному окрузі.
 
Мирослав Ласійчук, "Батьківщина": "Це дуже приємний факт та необхідність, однак чи це буде здійснено – побачимо. Я ще не бачу механізму як це все має виглядати не там, у Києві, а на місцях. Також ще не зрозуміло, як будуть висуватись кандидати по мажоритарних округах. Очевидно, має бути чітка домовленість щодо кандидатури ще до початку виборчої кампанії. Хто це буде у нашому виборчому окрузі, поки що сказати не берусь навіть приблизно.

Що стосується питання про можливість спільної роботи у Коломиї різних партій, то це, думаю, можливо. Однак лише тоді, коли ми зможемо наступити на свої амбіції, інтереси та будемо працювати на спільну ціль. Так би мало бути, однак чи буде – побачимо".

Любомир Глушков, "Фронт змін": "Без перебільшення, підписання угоди – подія історична. Об’єднання - єдиний шлях, на якому опозиційні сили зможуть отримати перемогу. Що стосується Коломиї, то тут ми вже давно працюємо разом, зокрема в межах Комітету опору диктатурі. Тобто ми показали, що незважаючи на робочі непорозуміння, ми можемо працювати спільно. Вірю, що так буде і під час виборчої кампанії, а усі суперечки та неузгодженості – це робочі, а не принципові моменти.

Щодо кандидата по нашому мажоритарному окрузі, то, очевидно, слід провести соціологічне дослідження, визначити, кому коломияни найбільше довіряють, і саме цю людину слід підтримувати. Хто саме це буде, зараз сказати важко".

Володимир Довганюк, "УДАР" Віталія Кличка: "Ми позитивно сприйняли повідомлення про підписання такої угоди, адже потреба вже визріла давно. Дуже хотілося б, щоб об’єднання було справжнім та міцним, а не декларативним, як це вже не раз було. На питання про можливість спільної та злагодженої роботи у Коломиї скажу, що з свого боку виконаємо усі свої зобов’язання, як робимо це завжди. Надіюсь, зроблять це і інші партії. Хто саме буде спільним опозиційним кандидатом по нашому окрузі, ще говорити рано. Цю людину ми маємо публічно визначити, вона має відповідати певним критеріям, зокрема чесності та професіоналізму. Думаю, зможемо таку людину знайти і спільно працювати на перемогу".

Геннадій Романюк, "Наша Україна": "Тільки об’єднавшись, ми зможемо скинути цей режим, що зараз при владі. Що стосується нашої коломийської організації партії, ми готові тісно співпрацювати з "Батьківщиною", "Фронтом змін", "Ударом" та іншими опозиційними партіями для досягнення перемоги у виборах. Зараз головне зосередитись на питанні визначення єдиного кандидата. Для нас не принципово, з якої він буде партії, головне, щоб ця людина змогла перемогти провладного кандидата".

Святослав Бучелюк: "Народний рух": "Ідея підписати таку угоду є доречною та на часі. Але всім відомо, скільки разів вже опозиція об’єднувалась. Враховуючи це, слід мати і певні застереження. Можна говорити про те, що, мовляв, ідемо єдиною командою, але в кінцевому результаті… всі знаємо що. Однак будемо надіятись, що цього разу буде по-іншому".

Роман Остяк, "Українська народна партія"
, яка не долучилась до підписання угоди: "До угоди наша партія не приєдналась через взаємне поборювання опозиційних партій. Кожен хоче виглядати найбільшим опозиціонером. Мені, наприклад, не подобається позиція "Фронту змін", який наполягає на тому, що опозиція повинна іти лише трьома партіями. Виникає питання куди діти інші опозиційні партії.

Однак думаю, що у Коломиї ми будемо співпрацювати з іншими партіями, і я за те, щоб у нас на окрузі був єдиний кандидат від усіх демократичних сил. Але поки що не бачу механізмів, за якими така людина буде визначатись. Боюсь, щоб це не було зроблено кулуарно і вся ця хороша ідея про об’єднання не перетворилась черговий раз в приказку, що де три українці, там два гетьмани".

Автор: Дмитро ПАЛЬЧИКОВ
Джерело: Коломийська правда