друкувати


Мала дірка – великі проблеми

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-27 10:45:24

В одному з попередніх номерів «Репортер» публікував фото дощової каналізації на автобусній зупинці по вулиці Набережній. Що може виглядати сумніше, ніж автомобіль, який потрапив у відкритий люк? Тільки його власник. Отже, що буде, що робити й до кого звертатися, якщо авто влетіло колесом у подібну діру?

Наслідки

Звісно, краще в люк (або оглядовий колодязь каналізаційної мережі) не потрапляти. Але якщо вже пізно побачили пастку, то, аби обійтися мінімальним збитками, досвідчені водії радять перед самою перешкодою різко натиснути і так само різко відпустити педаль гальм. Використання цього прийому допоможе короткочасно розвантажити «передок» машини і при проїзді інших перешкод – лежачих поліцейських, ям тощо.

Та в житті бувають різні ситуації: не відразу зорієнтувався, було надто темно чи зіграв роль інший чинник. Припустімо, що трапився найгірший сценарій – машина таки вскочила в люк.

Наслідки можуть бути досить серйозними. У кращому випадку вам доведеться заїхати на стенд розвалу-сходження та перевірити, чи не збилися параметри установки коліс.

Але можуть статися і розрив покришки, і деформація (або тріщина) диска, можуть серйозно постраждати елементи ходової. Як показує практика, пошкодити рульову тягу в такому разі дуже легко. Вона може просто порватися. Бували випадки, що взагалі відривало колесо.

Люк, розташований поперек каналізаційного отвору, може вдарити по днищу машини. Якщо авто має металевий захист – можна відбутися подряпинами. Проте часто люк здатен погнути піддон двигуна або коробки передач, сильно вдарити або пробити паливний бак. Про наслідки й говорити не варто – це серйозні проблеми з дорогими ремонтами.

Загалом, проїзд по відкритому люку закінчується для авто дуже болісно. Але не поспішайте їхати. Усе лише починається…

Що далі?

Перш за все потрібно знати: пошкодження автомобіля від попадання на різного роду нерівності – це дорожньо-транспортна пригода, але даішники нерідко так не вважають і навіть відмовляються виїжджати на місце події. У такому разі наполягайте, нагадайте про «гарячу лінію», це має подіяти.

Крім того, розуміємо, що за стан доріг відповідають цілком конкретні служби й організації. Оскільки автомобіль у процесі руху по дорозі отримав пошкодження (матеріальні збитки), то це є ДТП, а відповідальність – на всіх його учасниках (водій та організація, що утримує дорогу).

Звернімося до законодавства. У законі «Про міліцію» зазначено, що на органи внутрішніх справ покладено обов’язок контролю над утриманням доріг у належному технічному стані й чистоті. А закон «Про дорожній рух» говорить, що забезпечення безпеки дорожнього руху покладено на ДАІ. Ще одна деталь. Відповідно до «Єдиних правил ремонту та утримання автомобільних доріг…» контроль за дотриманням цих правил здійснюють власники дорожніх об’єктів або уповноважені ними органи та… ДАІ. Отже, без даішників, як не крути, не обійдемося. Та й навіщо – це їхній обов’язок.

Отже, включаємо аварійку, ставимо знак аварійної зупинки, телефонуємо в ДАІ та страховикам. Також треба записати прізвища та адреси свідків. Якщо маєте пасажирів – без проблем, в іншому разі буде важче.

Оскільки пошкодження машина отримала від потрапляння в дорожні «нерівності», важливо максимально докладно їх зафіксувати: розміри, форми, розташування і т. д. Тут знадобляться всі підручні засоби – фото- відеозйомка, свідчення очевидців. Будь-яке підтвердження допоможе при складанні позову на господаря цієї ділянки дороги.

Коли інспектори ДАІ фіксуватимуть обставини, вивчіть усі документи, звертайте особливу увагу на опис стану дороги та пошкоджень авто. Бували випадки, коли даішники намагалися приписати потерпілому порушення правил дорожнього руху, найчастіше – недотримання швидкісного режиму…

Потім необхідно оцінити збитки. Звертаємося в будь-яку подібну організацію, нині таких фірм є багато.

Справи паперові

Дізнатися про конкретну організацію, яка нам «заборгувала», також можна у ДАІ. Для цього треба зібрати всю інформацію до купи – протокол про факт ДТП, записи свідків, звіт про оцінку суми збитків – та відправити в ДАІ відповідний запит.

У запиті обов’язково слід запитати:

• чи обстежували працівники ДАІ в той же день місце пригоди?
• чи був складений акт, в якому має бути зазначено, що відсутність кришки люка могла сприяти скоєнню серйознішої автопригоди?
• за якою організацією закріплена ця ділянка дороги, та чи маєте ви право вимагати від неї відшкодування збитків?
• чи був складений адміністративний протокол за ч.4 ст. 140 КУпАП на підставі факту порушення норм утримання зазначеної автодороги та чи видано припис на усунення правопорушення?

До запиту також треба додати копію довідки ДАІ про пошкодження транспортного засобу, копію довідки з наркодиспансеру, звіт про оцінку збитку.

Коли отримаєте відповідь, складайте письмову претензію в дорожню організацію. Краще з досвідченим юристом. І не виключено, що після грамотної обґрунтованої претензії зі зрозумілим розрахунком шкоди дорожники погодяться добровільно відшкодувати збитки. Якщо ж вони відмовляються – йдіть до суду.

Загалом усе виглядає просто: оформлюємо ДТП, оцінюємо збитки, подаємо позов. Але в житті може виявитися значно складніше. На практиці дорожники не люблять ходити до суду, ставлять під сумніви результати експертизи та оцінку збитків, намагаються перекласти провину на водія. Але прецеденти відшкодування вже були. Просто треба добре знати свої права та не боятися йти до кінця. Тоді все вийде.

Джерело: Газета «Репортер»