друкувати


Відроджуються традицій офіцерського балу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-25 03:10:18

Традиції офіцерських балів беруть свій початок ще з XVIII століття, коли Петром І було введено єдину систему військових звань у вигляді «Табелі про ранги», де чітко було видно розмежування між офіцерами. З того часу і зароджувалися традиції офіцерства, до яких і увійшла традиція проведення офіцерського балу.

Що таке бал — розповідати не треба. Та напевно Ви уявляєте, це як яскраве кружляння офіцерів у парадних мундирах разом із своїми чарівними красунями у довгих вишу кованих сукнях в мерехтінні вечірніх вогнів – справді, це так, та не зовсім. Адже, кожна історична епоха вносила в бальні традиції щось нове. Бал мав і свої правила, і етикет, особливий для кожного історичного періоду. Обов’язковим був оркестр чи група музик. Наприкінці балу на гостей завжди чекала вечеря. Часто бальний вечір закінчувався додатковими розвагами: виступом спеціально запрошених митців чи аматорів — співаків та музикантів з числа гостей, переглядом картин та самодіяльних вистав. Деяку трансформацію бал пережив у XIX столітті. В ті часи бальний етикет ускладнюється, але танці стають простішими. Основними, так би мовити "дійовими особами" балу, окрім чоловіків та жінок, були "мазурка", "вальс", "полька", а із стародавніх танців — "полонез" і "французька кадриль" (контрданс).

Як не дивно, але традиція офіцерських балів набула значного поширення за радянських часів. Навіть війна не знищила цю "традицію". Так, в роки Великої Вітчизняної для курсантів та офіцерів військових училищ організовувалися вечори з танцями в гарнізонних будинках офіцерів. Найбільш відомими в 1970–1980-х роках були окружні та гарнізонні будинки офіцерів Києва, Москви, Львова, які славилися блискучими офіцерськими балами. Безліч різновидів мали громадські бали. Як правило, коло їх учасників було широким і строкатим — чиновники, військові, поміщики, вчителі.

Традиція вітчизняних балів сьогодні лише зароджується. Так нещодавно в ресторанно-готельному комплексі "Георг-палац" відбувся перший офіцерський бал у Чернівцях, який був організований міською радою спільно з силовиками області, а саме: Чернівецьким обласним військкоматом, управління СБУ в Чернівецькій області та Чернівецьким прикордонним загоном.

Окрім організаторів балу, серед присутніх були перші особи області: секретар міськради Віталій Михайлішин з дружиною, губернатор краю Михайло Папієв та близько сотні офіцерів зі своїми дружинами, десять з яких офіцери Чернівецького прикордонного загону зі своїми другими половинками. Як і належить на балі діяв спеціальний дрес-код. Офіцери відповідно одягнені у парадні мундири з нагородами, а жінки та подруги – у довгі вечірні сукні.

Розпочався вечір, з приємних слів і привітань від організаторів та командування силових структур, а бал під музичний супровід оркестру 300-го полку та камерного оркестру Чернівецької обласної філармонії. Та перш чим потрапити на бал, кожну запрошену пару на червоній доріжці зустрічав Віталій Михайлішин з дружиною та дарував чарівним жінкам невід’ємний жіночий атрибут – вишукане дзеркальце.

Сам бал відблискував феєричну окрасу свята, офіцери, вальсували впевненено, мов птахи своїми голубками кружляли в бальній залі; разом з тим, кращою парою балу медійне журі (до якого увійшли представники телеканатів "Інтер", "1+1″, 5 каналу, ТВА, ТРК "Чернівці", державного телебачення) визнало молоду пару від Збройних сил – Максима і Наталію Павлюків, які від організаторів балу отримали у подарунок кавовий сервіз.

Як зізналися нам організатори вечора, цей офіцерський бал це - намагання відновити традиції XIX століття, коли у Чернівцях відбувалися офіцерські бали, хоча – у наш час досить важко це зробити, але головне вдалося – створити вишукану бальну атмосферу та надіємося що ця традиція залишиться у Чернівцях, а бали будуть проводитися, що року.

Хоча до пишноти та різноманіття царських балів ще далеко. Нині бали приурочують до знаменних дат або державних свят, як і наш присвячений 20-річниці Державної прикордонної служби, Служби безпеки України та Збройних сил України.

У перспективі офіцерські бали мають всі шанси стати традиційною формою активного відпочинку військовослужбовців, членів їхніх родин, гостей. Адже бали не просто розвага культурної людини, а ще й школа хороших манер. Тут відпрацьовується практика етикету та етичних форм поведінки. Якщо хочете, бал — це своєрідна академія культури в спілкуванні між чоловіком та жінкою, дамою та кавалером.

Автор: Сергій БРОВКО, начальник прес-служби Чернівецького прикордонного загону