друкувати


Економічний націоналізм як порятунок від кризи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-25 10:30:06

Якщо Європа не впорається з борговою кризою, то світова економіка має шанс повторити досвід 1930-х років, – заявила директор-розпорядник МВФ Христин Лагард. Криза вже крокує світом, й Україна опинилася в кампанії найменш захищених країн.

Друга хвиля кризи буде набагато важча, ніж перша. 2008 року світова економіка відчувала брак коштів, а тепер, як прогнозують економічні експерти, може виникнути криза перевиробництва через різке зниження попиту та купівельної спроможності. Вливання коштів в економіку через приватні банки уже не працює ні в ЄС, ні в США. Приміром, стимулювання попиту в Греції обернулося величезним бюджетним дефіцитом, який покривають всі країни ЄС.

Криза вже постукала в українські двері. Експортна трійка – метал-продукти хімії-зерно – дає суттєві збої. Незграбні дії уряду щодо квотування експорту зерна призвели до економічних втрат. Падіння попиту на метал та продукти хімії на зовнішніх ринках б'є по валютних резервах. Уряд 2011 року фактично покривав за рахунок золотовалютних резервів від'ємне сальдо торгівельного балансу.

В Україні під час кризи всі наявні проблеми лише загостряться. Нині через відсутність політики сприяння національному виробнику Україна живе в борг, витрачаючи майже третину бюджетних доходів на виплату боргів, – шалені кошти набігають уже при сплаті по відсотках. Промисловість, малий та середній бізнес лежать на боку через податковий тиск, а також відсутність кредитів та високі процентні ставки. Замість того, щоб розвивати економіку, влада віддає значну частину бюджету на субсидування та списання боргів напівсировинних "олігархічних" галузей та не реформованих підприємств ПЕК. Під час кризи через несприятливу світову кон'юнктуру та брак економічної політики щодо наповнення ринку українським товаром погіршаться навіть позиції "експортних" підприємств, збільшиться безробіття, зменшаться бюджетні доходи та звузиться фінансування соціальних програм.

Україну врятує лише політика економічного націоналізму, – демонополізація в інтересах розвитку національної економіки, рішучі реформи на ринку ПЕК для посилення національної енергетичної безпеки, стимулювання національного виробника, наповнення українського ринку українською продукцією. Україна сьогодні закуповує 80% іноземного товару, тобто з країни тікають колосальні валютні ресурси, яких і так обмаль. Якщо українець в Україні буде споживати більше українського продукту, – починаючи від сала з ковбасою, закінчуючи товарами легкої, переробної промисловості тощо – Україна захистить себе від впливу зовнішніх криз. Владі не знадобиться вештатися по світу в пошуках кредитів на проїдання. Саме таку політику має генерувати державна влада, щоб протидіяти і світовим викликам, і проблемам, які виникли в ЄС.

Автор: Юрій Костенко, Народний депутат України, голова Української народної партії