друкувати


Через заборгованість підприємств та бюджетні установи можуть залишитися без електропостачання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-17 04:10:12

Через нарощування заборгованості за спожиту електроенергію окремі комунальні підприємств та бюджетні установи Івано-Франківської області можуть залишитися без електропостачання. Серед боржників, загальний борг яких на 16 січня становив 6,9 млн грн, – водопровідно-каналізаційні підприємства Івано-Франківська та Калуша; інші комунальні підприємства, зокрема, КП «Дирекція замовника», ЖЕО-3 та ЖЕО-7, КП ЖЕО №4 (Калуш).

Порушують умови договору про постачання електроенергії у частині вчасних розрахунків і значна кількість бюджетних установ Івано-Франківської області: військові частини Міністерства оборони України, учбові заклади, установи пенітенціарної системи, районні заклади освіти та охорони здоров’я.

Ситуація ускладнюється тим, що до неоплаченої заборгованості за грудень 2011 року додаються щоразу нові суми нового розрахункового періоду. Якби керівники бюджетних установ вчасно оформили необхідні документи, зокрема у зв’язку із введенням тендерних закупівель, у січні у них не виникло б таких масштабних проблем. Обставини стають загрозливими, оскільки споживачі не можуть провести закупівлю електроенергії відповідно до вимог діючого законодавства, як наслідок казначейством не проводяться відповідні платежі бюджетних установ.

На жаль, керівники установ та організацій області звертають увагу на проблеми із розрахунками лише з візитом представників обленерго у зв’язку з повідомленням про заборгованість та попередженням про відключення. Та врешті-решт заручниками цього ланцюга недбалості та безвідповідальності стануть не вони, а пацієнти лікарень, вихованці освітніх закладів, користувачі комунальних послуг та інші категорії населення.

Енергокомпанія згідно законодавства не має права постачати електроенергію боржникам. Перед обленерго лежить відповідальність за надійне електропостачання області, яке також полягає і у вчасних розрахунках з Оптовим постачальником електроенергії, адже порушення даних зобов’язань перед ДП «Енергоринок» нестиме серйозні негативні наслідки.

Джерело: ПАТ "Прикарпаттяобленерго"