друкувати


Інна Якуб'як: Свою справу потрібно любити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-16 03:45:50

- Інно, незважаючи на свій молодий вік, ти досягла великих успіхів: ти є дуже активною студенткою і до того ж головою Молодіжної ради при Коломийській міській раді. Як тобі вдається поєднувати навчальний процес і громадську діяльність?

- Я навчаюсь на денній формі в педагогічному коледжі на 4-ому курсі. І на заочній формі в ЧНУ ім. Ю.Федьковича на кафедрі політології і державного управління. Спочатку, коли я тільки стала головою Студентського парламенту в коледжі, мені було трохи важко. Але з часом я набралась досвіду, навчилась керувати людьми, приймати рішення. Головою Студентського парламенту я вже є третій рік. Коледж дав мені досвід, який мені тепер допомагає в керуванні Молодіжною радою. Я вважаю, що те, що людині потрібно, і те, що їй подобається, вона завжди буде встигати робити. І тому поки що мені вдається поєднувати навчання і громадську діяльність. Звичайно, це дуже нелегко. Я повертаюсь додому не в такий час, як звичайний студент, а набагато пізніше. І відповідно набагато пізніше лягаю спати. Але я це люблю і не уявляю життя без громадської діяльності. Тому намагаюсь все встигати і не скаржитись.

- Скільки років ти очолюєш Молодіжну раду у Коломиї і які головні завдання «молодіжки»?

- Молодіжну раду я очолюю від травня місяця 2011 року. До того була заступником голови – рік. До завдань «молодіжки» можна віднести все те, що робить життя молоді цікавішим і кращим, все, що може її розвивати, а також пропаганда здорового способу життя і патріотичне виховання. Крім того, що ми проводимо різні розважальні заходи, ми намагаємось це пов’язати з чимось корисним і потрібним. Наприклад, «Андріївські вечорниці» були не тільки розважальним заходом, але й спрямованим на патріотичне виховання.

- Для відмінної діяльності тієї чи іншої організації потрібна професійна команда. Скільки осіб входить до Молодіжної ради і чи має кожен з них якісь конкретні завдання для виконання?

- В Молодіжну раду на сьогодні входять голови органів студентського самоврядування та їх заступники ВНЗ міста. Це 15 осіб. Але не всі вони встигають відвідувати засідання Молодіжної ради, не те що ефективно працювати. Я стараюсь розподілити завдання, але не завжди їх виконують так, як слід. Тому ми запрошували і будемо запрошувати в Молодіжну раду творчу, розумну та ініціативну молодь для кращої і ефективнішої роботи. Адже й членом може бути людина віком 16-35 років і не обов’язково член студентського самоврядування якогось ВНЗ міста. За нашим статутом засідання ми повинні проводити, як мінімум, кожного першого вівторка місяця. Але насправді ми збираємось, як мінімум, раз на тиждень. А бувають такі тижні, що ми бачимось кожного дня (сміється), Зазвичай так і є.

- Інно, ви часто організовуєте різного роду культурні заходи, підтримуючи таким чином традиції українського народу. Як виникають ідеї проведення свят і як ви йдете до шляхів їх реалізації?

- Насправді, деякі ідеї приходять перед сном, а може, й уві сні (сміється). В коледжі багато цікавих і хороших ідей підказує директор коледжу Валерій Іванович Ковтун. Ні для кого не секрет, що він є активним громадським діячем. Багато акцій і проектів ми проводимо спільно з МБФ «Заради добра». Також прикладом для нас є Молодіжна адміністрація області. Деякі їхні заходи ми проводили і намагаємось проводити в Коломиї. Щоб реалізувати захід, завжди потрібні певні кошти, і тому ми намагаємось знайти спонсорів

- Молодіжна рада часто є ініціатором благодійних акцій. Ви відвідуєте дитячі будинки, створюєте дітям свято. Що найбільше вражає при таких зустрічах?

- Дуже боляче дивитись в оченята дітей-сиріт, яких ми відвідуємо. Вони так радіють, коли до них хтось приходить і хоче приділити увагу. Останній раз ми були в коломийському інтернаті на Миколая. Вражає те, що в Коломиї є багато бізнесменів, які вже просто не мають де діти гроші, а не займаються благодійністю. Це дуже сумно. Як кажуть, зі світу по нитці - голому сорочка. Дуже мало хто з них займається доброчинністю, на жаль.

- На різдвяні свята члени Молодіжної ради колядували у представників коломийської влади. На що будуть витрачені заколядовані кошти?

- Так, це вперше Молодіжна рада колядує. Молодіжна рада і МБФ «Заради добра». В нашому вертепі були: два Ангели, три Царі, два Пастухи, Чорт, Звіздар, Жид, Ірод, Смерть.

Ми відвідали домівки представників коломийської влади, депутатів, директорів ВНЗ міста. Дуже дякуємо тим, до кого завітали і хто був радий нас бачити. Майже всі з них розчулились і було приємно бачити їхні радісні обличчя. Особливо хочеться подякувати тим, хто найбільше заплатив за коляду. В останній день ми ходили по установах і організаціях. Частину вилучених коштів – 3000 грн - ми передали в Коломийський реабілітаційний центр на обладнання. А інші кошти залишили для реалізації інших заходів, акцій і проектів.

- Розпочався новий рік. Що плануєте зробити у 2012 році?

- У 2012 році плануємо реалізувати ті традиційні проекти, що й в минулих роках. Будемо їхати на екскурсії і запрошувати активну молодь з нами. Також хочемо провести в Коломиї бал. Ідей є багато, будемо старатись втілити їх в життя. Також хочемо, щоб молодь давала свої ідеї, ми з радістю на них будемо чекати.

Спілкувалась Оля Полюк

Джерело: Коломийська правда