друкувати


Паркування на халяву?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-16 03:30:29

Згідно з постановою Кабінету міністрів, в Україні не можна стягувати плату за паркування автомобілів, якщо стоянки не обладнані паркувальними автоматами та в'їзними терміналами. Втім, місцева влада вдає, наче постанови не існує, а комунальні підприємства продовжують стягувати гроші з водіїв.

З 1 січня цього року набули чинності пункти 14 і 16 постанови Кабміну від 3 грудня 2009 року №1342 "Про затвердження правил паркування транспортних засобів". За новими правилами, відведені майданчики для платного паркування обов'язково повинні бути обладнані паркувальними автоматами (не менше одного на 10 місць). Крім того, на платних парковках повинні бути встановлені автоматичні в'їзні та виїзні термінали. Місцева влада зізнається, що їй не під силу ввести в дію вимоги Кабміну. Натомість чимало водіїв, озброївшись витягами з постанови, відмовляються платити за стоянки, часом навіть доводячи жінок-паркувальниць до сліз.

Читайте закон!

Нові правила паркування жваво обговорюються серед водіїв. Зі ЗМІ, інтернет-форумів та блогів лунають заклики не платити за паркування, якщо на майданчику нема паркомата. Не платити за парковку закликає на своєму веб-сайті навіть Івано-Франківська обласна асоціація перевізників, яку очолює депутат Івано-Франківської міської ради Роман Харук.

Журналіст «ГК» поспілкувалася з водіями, які саме паркувалися на стоянці навпроти "Пасажу Гартенбергів". "Гроші збираються невідомо за що, невідомо на що, невідомо скільки, - каже івано-франківець Ігор. - Повірте, за ті гроші, які збирають з нас, можна було вже давно поставити паркомати. Не буду платити, хай читають закон!"

Водій Михайло каже, що знає про нововведення, втім, воліє не сваритися з паркувальниками. "Хто хоче заплатити, той платитиме чи з паркоматом, чи без нього. Завжди плачу за парковку, бо не хочу через три гривні конфліктувати з людиною, яка стоїть там за копійки", - говорить водій.

"Гроші, які ми їм платимо, все одно йдуть на зарплату тих паркувальників, які збирають з нас данину. То для чого взагалі збирати ті гроші? Це просто рекет, який узаконила влада", - обурюється водій Олег.

Схоже, найбільше від урядової постанови потерпають саме паркувальники. І, ясна річ, зовсім не керівництво КП «Сервіс-Авто», а рядові працівники. Пані Світлана, яка працює на парковці в обласному центрі по вул. Галицькій, розповідає, що останніми днями суттєво зросла кількість водіїв, які відмовляються платити за паркування, посилаючись на урядову постанову. Вона таких називає бунтівниками. "Сьогодні бунтівників ще не було. А от 5 січня багато відмовлялося платити. Ми пояснюємо, що просто виконуємо свою роботу, що гроші за паркування збираємо законно, маємо касові апарати, зареєстровані в Податковій, - нарікає паркувальниця. - Та працювати стало значно важче. Моя колега аж плакала, бо не знала, як з ними говорити".

Щодня паркувальники мають здати плановий збір - у розмірі 249 грн. Якщо врахувати, що вартість парковки в Івано-Франківську становить 3 грн., то на дванадцятимісній парковці пані Світлана повинна обслужити, як мінімум, 83 машини. У міжсвятковий період набагато менше автомобілів, ніж у інші дні. Тому паркувальникам доводиться працювати довше, щоб виконати план. В іншому разі нестачу вираховують... із заробітної плати.

На думку Світлани, до неплатників необхідно застосовувати штрафні санкції чи карати їх блокуванням коліс. "Влітку у мене припаркувалася жінка з Німеччини, заплатила за дві години, - розповідає жінка. - Коли пішла третя година, вона аж прилетіла до мене, дала гроші за третю годину, боялася, щоб її авто не забрав евакуатор". Франківські водії, за словами пані Світлани, зголошуються доплачувати за простій дуже рідко. Зазвичай, треба слідкувати, щоб не повтікали. "Он той, - показує жінка на червоний "Мерседес", - вже шість гривень винен і десь пропав... Всяке буває: водії і кричать, і матюкаються, не всі працівники можуть таке терпіти, але я за дев'ять років вже навчилася з ними спілкуватися", - каже Світлана. Втім, "старожилів" на паркувальній роботі можна на пальцях порахувати. Не всяк готовий з ранку до вечора працювати у таких умовах за 1000 грн. на місяць.

Не хочеш платити - не паркуйся?

В Івано-Франківську немає жодного паркомата. Отже, за постановою, немає й жодної законної платної стоянки. Більше того, схоже, що найближчим часом ані паркомати, ні термінали мерія встановлювати не збирається. Кажуть, нема грошей. Але й із претензіями водіїв міська влада не погоджується.

"Не хочеш платити - не паркуйся, їдь далі. Нема паркомата - значить, це не місце для парковки", - оригінально інтерпретує постанову заступник міського голови Івано-Франківська Микола Саєвич, забуваючи про Правила дорожнього руху. Влада пропонує паркувальникам відбиватися від нападок водіїв теж законодавством. У той час, як вступили в дію пункти 14 і 16 постанови "Про затвердження правил паркування транспортних засобів", ніхто не відмінив інших пунктів документа. Зокрема, за п. 26 цієї ж постанови, власник авто зобов'язаний сплатити вартість послуг з утримання майданчиків для платного паркування. А п. 29 "Правил паркування транспортних засобів передбачає" два види оплати вартості послуг з утримання майданчиків, а саме: шляхом придбання паркувального талону (очевидно, у паркувальника - ред.) або ж за допомогою спеціальної платіжної картки через паркувальний автомат чи автоматичний в'їзний та виїзний термінали. Тому місцева влада трактує нові правила паркування як рекомендаційні, а не обов'язкові до виконання. "Паркувальник - це той самий паркомат, тільки фізична особа, він ходить з апаратом і видає таку саму квитанцію, як і паркомат. На квитанції прописане те саме, що має бути прописане у чеку паркомата", - пояснює Микола Саєвич.

На сьогодні в Івано-Франківську функціонує 29 майданчиків для платного паркування (загальною площею 8,1 тис. м. кв), 27 з яких обслуговує комунальне підприємство "Сервіс-Авто". Щоб виконати 14 і 16 пункти постанови, в обласному центрі необхідно встановити 44 паркувальні автомати. За словами Миколи Саєвича, вартість одного паркомата 8 тисяч євро. Тож для влаштування паркувальних засобів в місті необхідно 4,2 млн. грн.

"Сервіс-Авто" за рік заробляє 2,4 млн. грн. Після виплати податків та заробітної плати до міської казни потрапляє приблизно чверть зібраних паркувальниками грошей. До прикладу, на 2012 рік міська влада планує отримати 660 тис. грн. від збору за місця для паркування транспортних засобів. Виходить, паркувальні автомати окупляться через сім років. Тому, на думку Саєвича, вигідніше утримувати паркувальника, ніж встановлювати паркомати.

Втім, навіть за великого бажання, найближчим часом про паркувальні автомати водії можуть і не мріяти. На їх встановлення у бюджеті грошей не передбачено. Наразі влада обласного центру пише проект, щоб за грантові гроші встановити хоча б 10 паркоматів. "З іншого боку, якщо водії принципово вимагають паркоматів, можна збільшити плату за паркування з 3 до 5 грн., щоб назбирати гроші на паркомат", - припускає заступник міського голови. Крім того, навіть з паркоматами обійтися без людського фактора неможливо. "Ті ж паркувальники працюватимуть контролерами. Може, їх просто стане менше", - говорить заступник мера. До того ж, необхідно виробити технічні умови для встановлення паркоматів, правильно вибрати місця, до кожного з них підвести електричні кабелі тощо. Також нема гарантії, що вандали їх не поламають.

"Ніде не написано: якщо нема паркомата, не потрібно платити за парковку", - наполягає Саєвич. - З тих всіх вимог ми не встановили тільки паркомати. Розмітку синіми лініями наносимо, форму наші паркувальники мають, знаки ми поставили, місця для інвалідів є. Те, що недорого коштує, наше комунальне підприємство зробило, а те, що дорого, я вважаю, повинно фінансуватися за державними програмами". На думку заступника міського голови, разом з правилами паркування необхідно видати постанову, яка б дозволяла карати водіїв за ухилення від плати за парковку. До прикладу, запровадити штрафування, дозволити блокувати колеса чи використовувати евакуатори, які б забирали машини порушників на штрафмайданчики.

До речі, на днях заступник голови Верховної Ради Микола Томенко звернувся до прем'єр-міністра України Миколи Азарова з проханням надати офіційні роз'яснення стосовно нових правил паркування автотранспорту. Навіть віце-спікер не розуміє, як одним пунктом постанови визначається, що майданчики для платного паркування обов'язково повинні бути обладнані паркувальними автоматами, а іншим - передбачено, що розраховуватися за стоянку можна не тільки через паркувальні автомати.

Автор: Марія ГАВРИЛЮК
Джерело: Галицький Кореспондент