друкувати


Інтернет-залежність шкодить людині

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-12 04:30:23

Інтернет-залежність може викликати такі ж фізичні пошкодження мозку, як і наркоманія. Такий висновок зробили дослідники з Китайської академії наук.

"Пристрасть до інтернету має таку ж руйнівною силою, як залежність від героїну або кокаїну", - говорять дослідники.

Вона завдає пошкодження оболонці нервів в мозку підлітків - приблизно такі ж наслідки виникають після тривалого вживання важких наркотиків, алкоголю або марихуани.

Науковці також наголосили, що вперше наука показала всю руйнівну силу інтернет-залежності щодо фізичного, а не психічного здоров'я людини.

Китайські вчені за допомогою МРТ-сканування спостерігали за тими процесами, які відбуваються в мозку у підлітків, які проводять значну частину часу у всесвітній павутині.

Виявилося, що інтернет-залежність завдає істотної шкоди білій речовині - нервовим волокнам, що з'єднують життєво важливі частини мозку, які беруть участь у формуванні процесів емоцій, народження рішень і самоконтролю.

Раніше вчені виявили такі ж зміни у білій речовині мозку у людей, схильних до дії алкоголю, кокаїну, марихуани, метамфетаміну та кетаміну.

Але це перший доказ того, що пошкодження подібного роду можуть викликатися не фізичними субстанціями, на зразок наркотичних і спиртовмісних препаратів, а поведінкою людини.

Зазначимо, що інтернет-залежність вже давно пов'язували і з цілим рядом психічних відхилень. А різке позбавлення жертв цієї залежності доступу в мережу призводить до розвитку таких характерних симптомів "ломки", як тремор кінцівок та нав'язливі думки, впевнені вчені.

Джерело: ТСН