друкувати


Прикарпатські пластуни Різдвяні свята відзначають по-особливому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-11 03:30:01

Прикарпатські пластуни Різдвяні свята відзначають по-особливому. Підтримуючи традицію, започатковану ще у 1950 році представниками української діаспори, вони провели щорічний захід під назвою «Різдвяна свічечка». Його символічні вогники об'єднують скаутів усього світу.

Першу зі свічок запалюють наймолодші представники цієї організації — «за всіх тих, які відійшли від нас, за всіх тих, які загинули за кращу долю України».

Другу — «за всіх українців в Україні та розкинених по цілому світу» і третю — «за всіх пластунів і пластунок, розкинених по цілому світу» Оскільки у «Різдвяній свічечці» задіяні скаути широкого вікового діапазону, «від трьох і до 103-х років», — цей захід є так званою «Зустріччю поколінь».

Щороку — особлива програма. До прикладу у 2011-му пластуни виконували діаспорні колядки українців. Цього року святкування Різдва розпочали з віншування наймолодших пластунів — пташат. На розсуд глядачів та журі представили також 6 вертепів. А от кошти, зібрані впродовж різдвяних свят, а також ті, які пластові юнаки отримають у найближчий щедрий вечір за посівання, доповнять благодійний збір. Усі вони будуть спрямовані на перший в Україні скаутський пам'ятник «пластунам, що не зламали своїх присяг» до 100-річчя цієї організації.

Джерело: Радіо «Західний полюс»