друкувати


Святковий ажіотаж найкращий час для того, аби продати залежаний товар

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-05 01:30:23

Риба без документів, м'ясо без маркування - торішній продуктовий неліквід окупував прилавки, йдеться в сюжеті ТСН.

Підприємці готуються до нової хвилі закупівель - на Різдво. У ветеринарній міліції кажуть, що святковий ажіотаж є найкращим прикриттям залежаному товару.

Друга хвиля святкових закупівель спустошує ятки і змітає всі харчі незалежно від їх кондиції. Новорічні застілля пильності споживачам не додали. Вони купують продукти, при цьому не дивлячись на строк їх виготовлення і придатності, документи, умови зберігання.

"Якщо немає маркування, немає відповідних документів, ця продукція може готуватися десь в домашніх умовах в приватному секторі", - каже керівник відділу ветеринарної міліції УМВС Київської області Віктор Яценко.

Неліквідних продуктів у 2011 році знищили близько 65 тонн. Але спеціально на свята відкриваються десятки підпільних цехів, де смажать, задимлюють і варять частування до столу українців.

"Це ризик, тому що якщо не дотримуються умови виробництва, то наслідки це харчові інфекції і токсикоінфекції", - застерігає Яценко.

Фахівці не радять до різдвяного столу купувати ковбасу домашнього виробництва. Від неї найбільше отруєнь. І готувати самостійно кров'янку теж ризиковано. Тому в м'ясних павільйонах і заборонено продавати кров - вона найкраще тло для інфекцій.

Традиційно на свята здоров'я гублять близько двох сотень українців. А потім після отруєнь тижнями відновлюються в лікарнях.