друкувати


По дозволи – до єдиного вікна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-04 10:30:19

В перший робочий день нового 2012 року на Прикарпатті з’явився ще один дозвільний центр – обласний. Його в урочистій обстановці відкрили перший заступник голови Івано-Франківської ОДА Василь Плав’юк, народний депутат України, голова Обласного комітету реформ Ігор Зварич, Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус та голова Регіональної ради підприємців області Олександр Долішній.

За словами В.Плав’юка, такий центр створено на виконання нещодавно прийнятого Закону України «Про дозвільну систему господарювання» та відповідно до рішення селекторної наради, що відбулася в середині грудня минулого року за участю Першого віце-прем’єр-міністра України Андрія Клюєва та очільників областей. При цьому, за словами пана Плав’юка, Прикарпаття виявилось областю, яка одною з перших відкрила такий центр, тим самим ще більше наблизивши дозвільні установи області до людей. Загалом на Івано-Франківщині це вже 20-тий дозвільний центр. Досі подібні установи було відкрито в кожному з районів та міст обласного підпорядкування.

Як стверджує начальник головного управління економіки Івано-Франківської ОДА Володимир Попович, потреба у створенні, крім районних і міських, ще й обласного дозвільного центру назріла давно. Адже в області є ціла низка дозвільних структур, таких, наприклад, як Облмелводгосп чи Держгірпромнагляд, які не мають своїх представництв у районах і які проте щороку видають загалом близько 5 тисяч документів дозвільного характеру. При цьому, як і подібні структури в районах та містах, обласний дозвільний центр діятиме за принципом єдиного вікна. «Якщо донедавна, - коментує таку форму роботи Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус, - підприємці повинні були бігати з бігунком і збирати документи, необхідні для отримання тих чи інших дозволів, то зараз за них це робитиме державний реєстратор. Щодо ефективності такої роботи зауважу, що з відкриттям в Івано-Франківську міського дозвільного центру кількість скарг на діяльність різноманітних дозвільних структур зменшилась в 2,5 рази».

Заслуговує на увагу той факт, що обласний дозвільний центр відкрито в тому ж самому приміщенні (поверхом вище), що і міський центр адміністративних послуг. Це, на думку представників владних структур Прикарпаття та міста Івано-Франківська дозволить ще більше скоротити витрати часу на оформлення необхідних документів.

Автор: Сергій БІЛИЙ