друкувати


Людей, які правильно водять машини, є не так багато

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-30 05:30:06

Часто доводиться чути від водіїв з різним стажем, що той, хто не перший рік їздить на машині, не боїться зими. Мовляв, досвідчений шофер чудово знає, як правильно поводити себе на слизькій засніженій дорозі. Проте в екстремальній ситуації більшість із них забувають про очевидні речі. Отож, кілька порад про зимове керування.

«Репортер» звернувся до досвідченого гонщика Сергія Жолинського з Калуша. У 2007 році він зайняв четверте місце в абсолютному заліку чемпіонату України з ралі. Цього року здобув звання чемпіона України з гірських перегонів у класі А2. Крім автоспорту, Жолинський викладає у калуській школі водійської майстерності. За його словами, тут не вчать на водійське посвідчення, а вчать розуміти автомобіль.

«Людей, які правильно водять машини, є не так багато, – говорить гонщик. – Можна їздити п’ять, 10, чи навіть 15 років, і це нічого не означає. Є люди, які водять машину просто як водії, а є люди, які розуміють, що таке автомобіль, і що він сам по собі, грубо кажучи, вже є небезпекою на дорозі, а тим паче на слизькій. Є багато моментів, над якими водію потрібно постійно працювати».

За словами Сергія Жолинського, найперше водію потрібно пам’ятати про швидкісний режим. «Швидкість руху має бути достатньо безпечною для того, щоб у водія завжди був час на прийняття рішення в екстремальній ситуації, – говорить гонщик. – По-друге, ніяких різких рухів як кермом, так і при роботі з педаллю гальм. Щодо гальмування, то воно має відбуватися на прямій ділянці дороги. Якщо гальмувати в повороті, машину може почати заносити».

Якщо ж авто таки заносить, або ще гірше – зносить з дороги, дії водія залежать від того, чи це передньопривідний, задньопривідний чи повнопривідний автомобіль. Як би там не було, для засніженої слизької дороги є універсальне правило – при заносі працювати потрібно лише педаллю газу.

«Переважно водії при заносі працюють на те, щоб загальмувати, але це далеко не завжди правильне рішення, – каже Сергій Жолинський. – Взимку треба працювати тільки газом. Але це потрібно робити обережно, бо якщо автомобіль потужний, то при раптовому відкритті дроселя відбувається пробуксовування чи то задніх коліс, чи усіх чотирьох. При цьому занос чи знос продовжується. Треба плавно відкрити газ і спробувати тягнути машину для того, щоб уникнути лобового чи бокового зіткнення».

Джерело: Газета «Репортер»