друкувати


Учені: вітаміни уповільнюють усихання мозку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-30 01:30:47

Літні люди, у яких фіксується підвищений рівень певних вітамінів і жирних кислот Омега-3 в крові, краще справляються з тестами на інтелектуальні здібності, ніж люди, в чиєму раціоні переважають шкідливі продукти.

Останнє дослідження, опубліковане в журналі Neurology, показало: правильне харчування реально може скоротити міру усихання мозку, пов'язане з хворобою Альцгеймера. Це свідчить про явну залежність біологічної й неврологічної активності від показників живильних речовин, констатує співавтор дослідження Марет Трейбер з інституту Лайнуса Полінга при Університеті штату Орегон (США).

Співробітники університету провели разом з ученими Університету охорони здоров'я і науки Орегона (США) експеримент, в ході якого 104 особи (середній вік 87 років) здавали аналіз крові на оцінку рівня живильних речовин. Зрозуміти, який раціон у людини, вдавалося за біомаркерами у крові.

Вчені з'ясували, що позитивний вплив на розмір мозку і швидкість розумової реакції чинить висока концентрація вітамінів B, C, D і E, як і жири, що містяться в рибі. А ось трансжири, навпаки, знижували показники когнітивних тестів.

Згідно статистиці, живильні речовини давали 17%-у варіативну в оцінках тесту і 37%-у різницю в об'ємі мозку. В цілому було перевірено 30 різних біомаркерів, а 42 учасники експерименту пройшли МРТ-сканування для вимірювання об'єму мозку.

Джерело: Освітній портал