друкувати


Мозок літньої людини і юнака може працювати однаково швидко і точно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-29 04:34:51

Вплив віку на розумові здібності дещо перебільшено - мозок літньої людини не поступається в точності роботи мозку юнака, дослідили вчені з Університету Огайо (США).

Вважається, що з віком мозок слабшає: у літніх людей погіршується пам'ять, мислення втрачає пластичність, їм насилу даються нові, несподівані рішення і т.д.

Однак дослідники  стверджують, що це багато в чому забобон - пояснювати розумову повільність старих старіння їхнього мозку.

Ніхто не сумнівається в старінні мозку, але, за словами вчених, постарілий мозок цілком можна "розігнати" до більшої швидкості. Іншими словами, причини уповільнення його роботи багато в чому є чисто психологічними.

Дослідники пропонували учасникам експерименту серію когнітивних тестів: наприклад, оцінити на око кількість зірочок на екрані (більше або менше 50) або побачити слово в безперервній послідовності букв.

Для експерименту були відібрані як люди похилого віку, так і зовсім молоді, учні шкіл та коледжів. У статті, опублікованій в журналі Child Development, автори пишуть, що зовсім юні учасники експерименту демонстрували більшу загальмованість у прийнятті рішення. Що, загалом, зрозуміло: мозок не відразу готовий працювати з інформацією, лише з віком у нього виходить поєднувати швидкість з точністю.

Ті ж, кому було за 60, дійсно зволікали з вирішенням задачі, але, за словами вчених, затримка була викликана не тим, що мозок довго обробляв інформацію, а лише тривалою перевіркою рішення.

Тобто літнім було потрібно більше часу, щоб підтвердити точність отриманого результату. Швидкість виконання тестів у них можна було підняти до рівня молодих людей, при цьому точність результатів нітрохи не страждала. Більш того, старі часом обганяли юних по швидкості виконання завдань. Зрілі люди просто не хочуть помилятися: бажання звести ймовірність помилки до нуля і є причиною їх "тугодумства".

Джерело: ТСН