друкувати


Доля газопроводу "Південний потік" залежить від переговорів Росії та України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-26 05:10:01

Від результатів газових переговорів Києва та Москви залежить чи будуватиме Росія "Південний потік", що йде в обхід України, заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер.

Коментуючи перспективи проекту в контексті переговорів про співробітництво в газовій сфері, Міллер сказав, що "Південний потік" завжди був прив'язаний до України".

Нагадаємо, наразі Україна є головним транзитером російського газу до Європи. Проте нещодавно "Газпром" почав прокачувати газ повз територію України через "трубу" "Північний потік". Через це, за прогнозами фахівців, Київ втратить 20% коштів від транзиту.

Сума проектних потужностей двох нових газопроводів "Північний потік" (55 млрд кубометрів) і "Південний потік" (63 млрд кубометрів) дорівнює величині транзиту російського газу до Європи.

Нагадаємо, у січні 2006 і 2009 року суперечки України з Росією приводили до припинення транзиту російського газу до ЄС.

Крім того, "Газпром" неодноразово заявляв, що неможливо контролювати обсяг транзиту газу через Україну, тому що вона відбирає з транзитного потоку стільки скільки потрібно, а не як передбачено контрактом на поставку.

Офіційний Київ довгий час відстоював невідчужуваність з держвласності української газотранспортної системи, проте останнім часом коментарі українських чиновників говорять про зростаючі побоювання Києва за долю газотранспортного активу у зв'язку з запуском альтернативних газотранспортних проектів.

Джерело: ТСН