друкувати


Учені створили бавовняну тканину, яка очищається під впливом сонячних променів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-21 04:10:28

Учені з Китаю Мінгц Лонг і Дайонг Ву створили бавовняну тканину, яка очищається під впливом сонячних променів.

Уявіть собі джинси, светр і шкарпетки, які позбавляються від плям і неприємного запаху, просто повисівши на білизняному мотузку в сонячний день. Саме такий одяг можна пошити з нової бавовняної тканини, здатної очищатися від плям і бактерій під впливом звичайного сонячного світла.

Унікальні можливості нової тканини забезпечуються покриттям з діоксиду титану, білої речовини, яка використовується як харчовий фарбник і добавка в косметичних засобах, наприклад сонцезахисних лосьйонах. Як виявилось, діоксид титану розщеплює бруд і вбиває мікроби при опроміненні світлом певного спектру. Завдяки цьому діоксид титану вже починають використовувати при виробленні скла, що самоочищається, кухонного обладнання та сантехніки. Бавовняні тканини, що самоочищаються, розробляли і раніше, але вони могли очищатися лише під впливом потужного ультрафіолетового випромінювання. Китайським ученим вперше вдалося створити тканину, яку можна повісити на балконі та очистити за допомогою простого сонячного світла.

Їх бавовняна тканина вкрита наночастками із з'єднань діоксиду титана та азоту. У свою чергу, наночастки срібла і йоду прискорюють процес відновлення кольору тканини. В ході експериментів вона легко позбавлялася від плям помаранчевої фарби і бактерій, які викликають неприємний запах. При цьому нанопокриття досить міцне і не пошкоджується в процесі миття і просушування.

Джерело: Освітній портал