друкувати


Не купуймо крадених лісових красунь

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-20 03:10:16

Уже невдовзі в помешканнях прикарпатців засвітяться святковими вогнями і прикрасами новорічні зелені красуні. Передусім від нас самих залежить, щоб це були не «ліві» ялинки, що їх незаконно рубають у лісі і продають деякі особи задля особистого збагачення, а придбані на ялинкових базарах хвойні деревця, заготовлені держлісгоспами.

Передсвяткового сезону 2011 року при реалізації ялинок в області, як повідомила прес-служба обласного управління лісового та мисливського господарства, уперше використовуватимуть їх електронний облік. Що це означає? До дерева прикріплюють електронний чіп таким чином, що зняти його без пошкодження неможливо. У цьому ярлику міститься вся інформація про походження ялинки: з якого лісгоспу та лісництва дерево, його сорт і якість.

Завдяки цьому можна визначити відповідність товару супровідним документам, тож працівникам міліції або інших правоохоронних органів тепер буде набагато легше перевіряти законність придбання зелених красунь з лісових плантацій.

Власне, запровадження електронного обліку під час реалізації новорічних ялинок само собою не викличе їх подорожчання. Адже вартість одного такого електронного чіпа лише 1,34 грн. Цього року ялинки, придбані у державних лісогосподарських підприємств, коштуватимуть у середньому 50-52 грн.

Аби мінімізувати шкоду для лісів від масової заготівлі новорічних ялинок, Державне агентство лісових ресурсів України націлило підвідомчі підприємства заготовляти новорічні ялинки під час рубок догляду за лісом, а ще краще — вирощувати їх для реалізації на спеціальних плантаціях. Звісна річ, також посилено у передноворічний період охорону хвойних насаджень — для цього тісно взаємодіють працівники різних відомств. Почали цілодобово здійснювати рейди у хвойних лісових масивах бригади, до яких входять працівники державної лісової охорони, органів МВС та природоохоронних структур, а створені із представників згаданих відомств тимчасові пости на дорогах, приміських залізничних станціях, у населених пунктах перевіряють документи на право перевезення та продажу ялинок.

Що ж чекає на порушників природоохоронного законодавства? Ось які такси для обчислення розміру завданої лісові шкоди діють нині відповідно до постанови Кабміну: за одне незаконно зрубане хвойне деревце діаметром пня до 10 см — 189 грн, 10,1-14 см — 333 грн, 14,1-18 см — 854 грн, 18,1-22 см — 1753 грн. Крім того, згідно зі ст.65 Кодексу України про адміністративні правопорушення лісопорушникові доведеться сплатити ще й штраф у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-170 грн), а посадовій особі — від 7 до 12 неоподатковуваних мінімумів (119-204 грн). Отже, за незаконно зрубану ялинку лісопорушник повинен буде відшкодувати щонайменше 274 грн.

Аби запобігти незаконному вирубуванню хвойних насаджень у лісових масивах Івано-Франківщини, при ОУЛМГ працює оперативний штаб з участю лісової охорони, представників екологічної інспекції та УМВС в області, діє телефонна «гаряча лінія». Зателефонувавши на (0342) 55-61-15, кожна зацікавлена особа отримає детальну інформацію щодо заготівлі та реалізації новорічних ялинок. Також ви можете будь-яку інформацію, яка сприятиме забезпеченню організаційно-контрольних заходів у передноворічний період, надіслати на електронну адресу: pine_2011@i.uaі

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА