друкувати


Тягар пільг, або Чому аптеки не рвуться обслуговувати "чорнобильців"?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-20 02:10:16

За останні п’ять років до редакції «Галичини» івано-франківські ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, які мають пільги на медичне обслуговування — відпуск ліків за безплатними рецептами, звернулися вперше. Тож ми спробували дослідити: чи претензії пільговиків є загалом відлунням «чорнобильських» подій у державі, чи система видачі безплатних ліків дала перебій?

Приходьте через місяць...


Житель Івано-Франківська Микола Шкіра є ліквідатором аварії на ЧАЕС першої категорії, а його донька має статус потерпілої внаслідок чорнобильської аварії. Тож згідно із законом, як і всі «чорнобильці» нашого міста, вони мають право на безплатні ліки. За їхніми словами, під якими можуть підписатися й інші «чорнобильці»-пільговики, система безплатного забезпечення ліками нині у місті виглядає так: «Уже багато років нам відомо, що ліки можна одержати в аптеці «Центорія» на Довгій вул. тільки з першого числа нового місяця. Упродовж усього кількох днів, і то не завжди. Тож доводиться їх купувати за повну вартість. Був період, коли з рецептами лікаря ми приходили в аптеку, а фармацевти відпускали ліки самі, без відома завідувачки. А якщо й не було якихось препаратів, то залишали рецепт у себе і відтак з їх появою повідомляли нас. Тепер порядок змінився — всі ліки повинні погоджуватися із завідувачкою, а вона вже вирішує, кому і як їх відпустити. Тож Ярослава Самборська може розпорядитися замінити один препарат іншим, поміняти ліки з більшим дозуванням переважно на ліки з меншим тощо. Але найчастіше — зовсім не видати ліки: мовляв, що я з вами зроблю, навіщо вам лікарі стільки понавиписували, приходьте наступного місяця. Ліки в аптеці «Центорія» набагато дорожчі, ніж в інших аптеках нашого міста. Наприклад, мезим-форте в аптеці на вулиці Січових стрільців коштує 28 грн, а в «Центорії» — 37 грн.

Працівниця аптеки нам пояснила, що на ліки для «чорнобильців» є 10% націнки. Ми звернулися в обласну спілку захисту прав споживачів із скаргою, але там були дуже здивовані і порекомендували нам звернутися у міську спілку захисту прав «чорнобильців». Тут також захищали заваптеки: мовляв, вона єдина на все місто погодилася обслуговувати «чорнобильців», а суми, які виділяють на медикаменти, дуже малі і дуже важко ними розпорядитися. Тож вона, мабуть, швиденько видає одним і тим самим «чорнобильцям» ліки на великі суми, а інші мусять ходити місяцями?..»

Крикливість — як аргумент для першочерговості?

ТзОВ «Центорія» вже майже 15 років обслуговує «чорнобильців» Івано-Франківська. Якось у розмові з людьми ми поцікавилися, які фактори впливають на пріоритетність видачі їм безплатних ліків. А пільговики у відповідь з гумором усміхнулися: «Хто крикливіший — той і перший...» Як кажуть, у кожному жарті є частка жарту, а все інше — правда. Бо розважмо: по-перше, «Центорія» обслуговує 1 тис. 300 пільговиків-«чорнобильців» Івано-Франківська; по-друге, за даними Департаменту соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради, на виконання «Угоди на безкоштовний відпуск ліків громадянам, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи» у 2011 році, «Центорія» за безплатними рецептами лікарів може видавати ліків на суму 63 тис. 500 грн — щомісяця загалом на 5 тис. 300 грн; по-третє, нескладно порахувати, що на кожного пільговика щомісяця припадає десь по 4 грн. Звичайно, у цих підрахунках ми не враховували інформацію директора Департаменту соціальної політики Олександри Заклинської, викладену в листі за 12 грудня, в якій ідеться про прохання «додатково проводити відпуск ліків громадянам міста, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, за безкоштовними рецептами лікарів у грудні 2011 року на суму 16 тис. 200 грн.» Та попри все соціальні гарантії наразі такі, що треба бути, я б сказав, сміливим заваптекою, щоб дійти ладу з «чорнобильцями»-пільговиками.

Ярослава САМБОРСЬКА, директор ТзОВ «Центорія»:

— Вигравши тендер, наша аптека єдина, яка наразі обслуговує 1 тис. 300 «чорнобильців» нашого міста. На суму 63 тис. 500 грн — щомісяця на 5 тис. 300 грн. Тобто по 4 грн на пільговика! Зрозуміло, що така сума замала. Я звернулася з листом до директора Департаменту соціальної політики Олександри Заклинської, і нам на грудень виділили додаткові кошти — ще 16 тис. 200 грн. Це нормальна сума. Звичайно, серед «чорнобильців» важко зустріти здорових. Але хтось бере ліки на 100 гривень, хтось на 300, а то й більше. Є хворі, є хронічні хворі...

— Ярославо Іванівно, а чому інші аптеки не особливо рвуться обслуговувати «чорнобильців»?

— Бо не вигідно. Ми ж медикаменти для «чорнобильців» відпускаємо тільки з десятивідсотковою націнкою, бо це бюджетні кошти, а не як для пересічних громадян — з 25-відсотковою. Тобто втрачаємо 15 відсотків.

— Пільговики одержують ліки у перших числах кожного місяця. Який тут порядок?

— Якщо хворий, який минулого місяця одержав ліки на більшу суму, знову приходить з десятьма рецептами, то радимо трохи зачекати, щоб дати можливість іншим одержати безплатні ліки, або пропонуємо препарати іноземні замінити вітчизняними, які значно дешевші. Хоч цього року загалом ситуація ще більш-менш нормальна. Ми ж працюємо авансом: у перших числах місяця відпускаємо ліки «чорнобильцям», а відтак — тільки після 20-х — нам переказують кошти. Але я вдячна директорові Департаменту соціальної політики Олександрі Заклинській, бо кошти надходять вчасно. Були ж часи, коли нам їх не переказували по два чи три місяці. Інша річ — сума замала. Хоч колись була ще менша. Було б добре, якби виділяли не по 5 тис. 300 грн, а бодай по 10-15 грн щомісяця. Люди ж по-різному ставляться до такої ситуації. Є що й агресивно. Я їх розумію, бо вони мають право на пільги. Хоч їх і бракує. Чула, що з наступного року асигнування на безплатні ліки для «чорнобильців» зростуть.

...Ситуація і справді неоднозначна. На нашу думку, а з нею погоджується і директор «Центорії», по-перше, всі пільги для «чорнобильців» мали б бути закладені у рівень їх пенсій. Бо ж не обов’язково, що всі «чорнобильці» користуються ними одночасно і рівною мірою щороку. Або вони повинні б мати гарантовані можливості для одержання безплатних ліків тоді, коли виникне така потреба. І по-друге, нині ситуація із забезпеченням безплатними ліками пільговиків-«чорнобильців» виглядає аж занадто лукавою. Бо якщо б усі передбачені для цього кошти поділити і закласти кожному з них до пенсії, то «доважок» був би таким, що ніхто з чиновників і не наважився б його обізвати пільговим тягарем.

Автор: Ігор ЛАЗОРИШИН
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА