друкувати


Дехто з франківців уже став жертвою епістолярного шахрайства, пов'язаного з продажем товарів поштою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-19 10:30:27

Дехто з франківців уже став жертвою епістолярного шахрайства, пов'язаного з продажем товарів поштою. Є обґрунтовані підозри, що кількість таких найближчим часом зросте. Торговці з кількох київських фірм активно застосовують техніки психологічного впливу задля виманювання грошей. Початковий внесок за довірливість, страх чи жадобу - 200 гривень.

Сила слова

Пенсіонерка Марта Кричун була настрашена. Їй прийшов лист від індійської провидиці Маджі. Та попереджала жінку про нещастя. Провидиці було видіння, що їй, Марті Кричун, загрожує серйозна небезпека. Тому Маджа взяла на себе благородну місію відвернути загрозу, скеровану на адресатку. Після трьох абзаців тексту, в якому пані Марту переконували у «реальній небезпеці», у четвертому їй пропонували «магічний предмет, що має неоціненну силу і гарантує абсолютний захист». Автори листа запевняли у «надзвичайному позитивному заряді», «феноменальній концентрації безперервних хвиль альфа» та «контакті з силами, які здатні захищати і привертати благополуччя». «Вас накриє потік хвиль благотворної енергії, - обіцяли вони, щоправда, не забувши перестрахуватися: - Нічого особливого відбуватися не буде, ви нічого не помітите. Тільки відчуття внутрішнього спокою...»

Володареві «магічного предмета» обіцяли успіх у справах, відродження почуттів, повернення дорогої людини, радість життя і гроші. Останнє було виділене жирним шрифтом. «Я бачу, - переконувала Маджа, - що на вас направлений дуже потужний енергетичний спалах. Ви можете виграти крупну суму в лотерею...» З фотографії до пенсіонерки усміхалося доброзичливе обличчя «хранительки секретів Сходу».

До листа додавалося повідомлення про реєстрацію для розіграшу 40 тисяч гривень та бланк підтвердження цієї реєстрації. А також заявка на магічний предмет - адже його отримання повинно було не тільки захистити власника, але й дати йому змогу брати участь в лотереї. Улесливі слова знову пересипалися обіцянками. Насамкінець пропонувалося викласти «скромну суму в 179 грн. за підготовку і пересилання магічного предмета». А для посилення його дії - «отримати жменю священної землі, щоби покласти в неї предмет». Ще якихось 64 грн. Бажаєте пріоритетний розгляд заявки? Плюс ще 25 грн. «Таким чином, пересилаю вам всього 204 гривні чи 268 гривень», - закінчувався лист.

Грошей у жінки не було. А от тривога міцно поселилася в душі. Після ночі роздумів і сумнівів пенсіонерка обдзвонила колежанок. Позичала гроші. І тут їй справді пощастило. З'ясувалося, що одна з подруг під впливом подібного листа стала власницею «магічного предмета». Їй прислали пластикову пірамідку і мішечок з піском. Таку ж пірамідку «мейд ін Чіна» за 25 грн. вона згодом побачила у відділі сувенірів франківського універмагу. Про походження «священної землі» можна тільки здогадуватися.

Ознаки шахрайства

Впродовж наступного місяця пані Марті прийшло ще три листи з заманливими пропозиціями. Про гарантовану перемогу в розіграші 60 тис. грн. за умови купівлі двох товарів з каталогу, що додавався. Хоча б от магічних кульок за 218 грн. Послання від екстрасенса Саманти з твердженням про «придушений магнетизм» і обіцянками його відновити за 204 грн. В цьому випадку акцентувалося на здоров'ї. Було ще й нагадування про розіграш і присудження суми в 40 тис. грн. Звісно, якщо придбати суп для схуднення чи чай для очищення по сотні гривень кожен. «Справді, на мене направлений потужний енергетичний спалах», - тепер уже сміється жінка.

Якщо проаналізувати послання, можна побачити ознаки виманювання грошей, переконаний прес-секретар управління МВС в області Василь Гультайчук. Листи складені таким чином, щоби спонукати людину під виглядом лотереї, благодійного розіграшу, безкорисливої допомоги купити річ. При цьому їй не дають ніяких гарантій. А це порушення прав споживачів. Ті копійчані предмети, що присилають в обмін на солідну суму, неможливо повернути. Фірми не подають своїх реквізитів, не повідомляють адресу, ліцензію, телефон, контактних осіб. Зазначено тільки а/с - абонентську скриньку. Торговців-шахраїв неможливо притягнути до відповідальності, оскільки на руках у обманутих клієнтів, як правило, не залишається ніяких документів. Передбачливі «Маджі» вимагають їх усі заповнити і повернути в а/с. Міліціонери рекомендують ігнорувати такі послання.

Стратегія обману


Якщо копнути глибше, виявляється, що фірми-шахраї розробляють докладний план впливу на клієнтів, яким пишуть листи. «Складаючи пропозиції, їх автори використовують так звану торговельну стратегію заохочення, підсилену технологіями психологічного впливу - маніпулюванням, програмуванням, навіюванням», - пояснює психолог Надія Кушнір.

Базу даних збирають завдяки легальній чи нелегальній співпраці з «серйозними» торговельними компаніями. Ті рекламують свій крам у чоловічих і жіночих журналах, виданнях про здоров'я тощо. Досить раз спокуситися на пропозицію, і володарем персональних даних може стати будь-яка «партнерська» фірма. Про це дрібним шрифтом зазначають в анкетах. «Варто затямити, що випадкових букв у ділових паперах не буває», - наголошує психолог. Так нечисті на руку фірми отримують список людей, які у соціології вважаються активними до дій і такими, що піддаються впливу.

Пропонуючи цій категорії людей зробити покупку, їх заохочують - обіцяють винагороду, найчастіше у вигляді виграшу в лотерею. Обман полягає в тому, що ця можливість подається як доконаний факт саме для цієї людини. Тим часом у правилах акції чи покупки, які найчастіше друкуються мікроскопічними буквами всередині конверта, можна прочитати інше. Що пропозиція є комерційною, не вимагає обов'язкової відповіді. Що всі без винятку клієнти вважаються переможцями першого туру розіграшу тощо. Цей текст переважно залишають без уваги.

Погодитися купити означає заковтнути гачок, попереджає психолог. Шахраї отримають підтвердження вашому бажанню без особливих зусиль надбати статки, здоров'я чи щастя. І знатимуть, що задля цього ви готові викласти гроші. Далі щотижня чи щомісяця вони «розпалюватимуть» його - листами з вітаннями і обіцянками, із закликами та звертаннями «авторитетів». «Можете перевірити в Інтернеті: таких людей, від імені яких написано листи, не існує», - зауважує пані Надія. «Точку впливу» добирають індивідуально, залежно від того, на що саме відреагував клієнт. Використовують передовсім слабкості - заздрощі, жадобу, марнославство, страх. «На шахраїв працюють досвідчені психологи, які прекрасно володіють засобами виманювання грошей, - відзначає Надія Кушнір. - Одного разу заплативши за примарне щастя, людина потрапляє у психологічну залежність. Очікуючи змін ззовні, вона з часом втрачає здатність діяти і впливати на своє життя».

Автор: Наталія КУШНІРЕНКО
Джерело: Галицький Кореспондент