друкувати


Пам’ятник "беззубості" міської влади Івано-Франківська

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-15 09:45:57

На тротуарі по вулиці Гетьмана Мазепи, 2, знову з’явилася рекламна стела «Авіакаси», яка належить туристичній фірмі «Круїз-2000». Цю малу архітектурну форму по праву можна назвати міською легендою новітнього часу, бо ж за останні півтора року в місті тричі піднімалось питання про законність її встановлення, двічі її ліквідовували і двічі вона, наче міфічний птах Фенікс із попелу заново поставала посеред вузького тротуару, створюючи незручності для пішоходів та викликаючи суттєві зауваження з боку муніципальної інспекції з благоустрою.

Перший раз встановлений без жодних дозволів МАФ було примусово демонтовано восени минулого року. Втім, не пройшло і чотирьох місяців, як стела, наче нічого і не сталося, стояла знову ціла і неушкоджена. Тоді, в січні цього року дана обставина викликала певні непорозуміння серед міських чиновників, бо ж керівництво муніципальної інспекції заявляло, що рекламна конструкція порушує встановлені стандарти і норми благоустрою, а власники заявляли, що встановлення такого стенду погоджено з керівництвом тоді ще міського управління архітектури і містобудування та ще й відмовлялися власноручно демонтовувати МАФ, мотивуючи це відсутність відповідних сил та засобів. При цьому на сувору вимогу пояснень з даного приводу з боку міського голови Віктора Анушкеичуса тодішній головний архітектор міста Ігор Гаркот не знайшов більш-менш переконливої відповіді. Тим не менш «життя» конструкції якимось чином тоді вдалося врятувати ще на два місяці.

З новою силою хмари над «Авіакасами» почали згущуватись у березні цього року, коли вольовим рішенням мера міста на боротьбу з непокірною рекламною конструкцією було кинуто цілий десант з представників управління житлово-комунального господарства міськвиконкому, муніципальної інспекції з благоустрою, управління архітектури та містобудування, міліції, працівників «Міськсвітла» (на їх долю випала «чорна» робота з безпосереднього демонтажу споруди) та журналістів. Влада мала намір продемонструвати громадськості всю потужність боротьби з незаконними МАФами у місті Франка і тому доручила очолити «демонтувальну» комісію принциповому заступнику Івано-Франківського міського голови Миколі Саєвичу. Власне, саме принципова позиція останнього не дала в кінцевому підсумку включити комунальникам у найбільш вирішальний момент задній, як то кажуть, хід (усі передумови для цього були).

І от – по прошесті кількох місяців непокірний МАФ знову стоїть на своєму старому місці. Наскільки законним є його спорудження на цей раз і наскільки страждає від цього благоустрій міста – покаже час. Наразі ж рекламна конструкція «Авіакаси Круїз-2000» являє собою такий собі пам’ятник «беззубості» міської влади обласного центру. Мовляв, «бабло таки перемагає зло».

Автор: Сергій БІЛИЙ