друкувати


Вчені зробили висновок, що добрі друзі допомагають жити довше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-11 12:10:06

Вчені з Університету імені Брайгама Янга на основі майже 150 досліджень, дивлячись на шанси виживання і соціальні мережі, зробили висновок, що добрі друзі допомагають жити довше.Крім того, також вони порахували, що для здоров'я людини, відсутність друзів настільки ж руйнівна, як і куріння приблизно 15 сигарет в день, або страждання алкоголізмом.

Сьогодні вчені сходяться на думці, що турбота про інших змушує людину краще піклуватися про себе.

Але вони попереджають, що в нинішніх умовах соціальні зв'язки між сусідами і друзями сильно слабнуть, так як люди все частіше намагаються балансувати час для своєї кар'єри та сім'ї, у пошуках щасливого життя.

Джуліан Холт, провідний дослідник розповіла, що існує багато способів, яким чином друзі, сім'я і колеги можуть покращити здоров'я і благополуччя.

За її словами, коли хтось долучається до групи і починає відчувати себе відповідальним за інших членів цієї групи, це спонукає краще піклуватися і про самого себе.

В рамках цього дослідження вчені аналізували долю більше 300 тисяч людей з чотирьох континентів планети, протягом 7 років. В результаті вони з'ясували, що люди, котрі володіють найкращими соціальними зв'язками мали краще здоров'я, а також довшу тривалість життя. Такі люди приблизно в 1,5 рази краще виживали, ніж ті, хто самотній, при цьому незалежно від вікової категорії.

Дослідження охопило людей різних національностей, віку і професій, але результати залишилися подібними, і зовсім не залежали від початкового стану здоров'я.

За словами співавтора дослідження Тімоті Сміта, «ефект не стосується лише літніх людей». Справа в тому, що «дружні відносини здатні забезпечити рівень захисту для людей будь-яких вікових категорій».

Джерело: ТСН