друкувати


Національні банки країн-членів ЄС почали готуватись до розпаду єврозони

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-09 12:45:40

Центробанки низки європейських країн почали розробляти екстрені плани дій на випадок виходу з єврозони однієї або декількох країн або навіть повного розпаду валютного союзу.

Так, нацбанк Ірландії обговорює питання про те, як можна, у разі необхідності, налагодити друк великих обсягів грошових знаків.

Швейцарія розглядає варіанти відмови від прив'язки свого франка до євро. Аналогічні кроки роблять ЦБ Боснії та Герцеговини і Латвії.

Наприкінці листопада британські банки також отримали розпорядження від фінансової влади країни розробити плани дій на випадок краху єврозони.

На думку експертів, факт того, що європейські банки почали розробляти такі плани, свідчить про те, як стрімко погіршується ситуація в ЄС.

Крім катастрофічних психологічних наслідків для світових фінансових ринків, розвал єврозони поставить перед колишніми учасниками об'єднання і масу суто технічних проблем.

У багатьох країн просто немає можливості швидко надрукувати величезні обсяги готівки. За словами головного виконавчого директора De La Rue, найбільшого в світі виробника банкнот, Тіма Кобболда, на створення нової банкноти, відповідної сучасним вимогам, зазвичай йде близько півроку.

Джерело: ТСН