друкувати


Медунівер змушують "переїхати"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-09 11:45:26

В середині листопада вийшла постанова Кабміну про те, що медичні виші, які підпорядковуються Міністерству охорони здоров’я, мають перейти у підпорядкування Міносвіти. Ця новина вже встигла налякати можливими наслідками керівників усіх медичних вишів України. Має зауваження до таких змін і ректорат Івано-Франківського національного медичного університету.

«Це справа не одного дня і зробити таку реорганізацію настільки швидко нереально, – говорить ректор медуніверситету Микола Рожко. – Крім того, про таке колективи повинні бути попереджені за три місяці, чого насправді не було. А оскільки постанова Кабміну підписана 16 листопада, то виходить, що вже до початку січня ми мали би бути передані Міносвіти. І це при тому, що наразі досі не відпрацьований механізм фінансових потоків, є чимало юридичних невідповідностей».

Виглядає, що за круту реорганізацію, галопом і без особливих міркувань вирішили взятися необдумано та без залучення фахівців.

Ректор Рожко розповідає про дипломну та післядипломну медуніверситетську освіту. Каже, що перша мала би фінансуватися з Міносвіти, друга – з Мінохорониздоров’я. «Наприклад, питання ліцензування, акредитації вишів, якості навчання й нині вирішує міністерство освіти, – зауважує ректор. – Але все ж вони не можуть керувати лікувальним процесом – і це однозначно. А ми не можемо готувати лікаря виключно в аудиторіях. Студент-медик має бути і біля ліжка хворого».

Зауважимо, що для обговорення постанови Кабміну у столиці ректорів медичних вишів збирали минулого тижня. Був там і Микола Рожко. За його висновками, таке рішення було більше політичним, саме тому його суттєво не обговорювали. Хоча після наради до ректорів медичних ВНЗ все ж дослухалися та створили відповідну робочу комісію з фахівців, яка працюватиме над механізмом передачі медичних вишів у Міносвіти.

Джерело: Газета «Репортер»