друкувати


Будівельні компанії Івано-Франківська приховують доходи своїх працівників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-09 09:30:00

Сума податку з доходів фізичних осіб, зайнятих в будівельній галузі міста Івано-Франківська мала б бути щонайменш втричі більшою, ніж та, що реально доходить до міського бюджету.

В цьому переконаний Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус, який повідомив днями, що, за даними Державної податкової інспекції, 400 івано-франківських будівельних компаній сплатили цього року до бюджету близько 7 мільйонів гривень ПДФО. В той же час, як стверджує мер, навіть якщо оподаткувати лишень членів створеної в 2006 році Міської асоціації працівників будівельної галузі, яких сьогодні налічується 5 тисяч, сума податку перевищила б вищевказану щонайменш втричі. «Завдяки місту, - прокоментував таку ситуацію Віктор Андрюсович, - землі, громаді ці люди отримують прибуток і як можна при цьому не платити такий важливий податок, як податок з доходів фізичних осіб, з якого фінансується медицина, освіта. Одне з підприємств за рік сплатило всього 1 тисячу гривень ПДФО. Якщо я не помиляюсь це податок з однієї людини і то такої що працює на півставки».

Як повідомив начальник управління економічного та інтеграційного розвитку Івано-Франківського міськвиконкому Богдан Білик, на сьогоднішній день в обласному центрі Прикарпаття нараховується близько 800 будівельних компаній. Нещодавня економічна криза стало не найкращим часом для них. Проте зараз криза минає. Про це, на думку пана Білика, може свідчити та обставина, що якщо на початок поточного року частка економічно активних з вказаних підприємств становила 50%, то зараз таких організацій вже налічується 80%.

Автор: Сергій БІЛИЙ