друкувати


Дмитро Лащук: Чемпіонство здобули у чесній грі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-08 05:45:59

Команда «Карпати» (Печеніжин), про яку ще з радянських футбольних часів на високому футбольному рівні призабули, торік несподівано стала чемпіоном області. І найперша заслуга в цьому — підприємця Дмитра Лащука. Нині він є президентом коломийських «Карпат».

— Пане Дмитре, торік очолювана вами команда «Карпати» з Печеніжина стала чемпіоном області і володарем Суперкубка Прикарпаття. Як президентові клубу вам, крім організаційних питань, довелося вирішувати і фінансові. А останні в наші дні — чи не найважливіші. і якраз фінанси повністю лягли на ваші плечі. На звернення про допомогу до селищної та районної влади у відповідь звучали лише обіцянки. У нашій торішній розмові ви сказали, що якщо ніхто й надалі не виділятиме грошей, то наступного року, можливо, й не буде команди. Мовляв, не можете всі витрати брати на себе. Так і сталося. Команди у Печеніжині вже немає, а в Коломиї під вашим керівництвом вона з’явилася. Що змінилося? Як відбувався перехід з Печеніжина до Коломиї і на яких умовах?

— Після нагородження чемпіонів відбувся бенкет, куди запросили керівників району та депутатів обласної і районної рад. Однак ще до офіційної частини і бенкету я поспілкувався з головою Коломийської РДА Михайлом Негричем, який запропонував на базі печеніжинських «Карпат» створити сильну міськрайонну команду під назвою «Коломийщина». Обговорили деталі її діяльності та фінансування. Мені як президентові клубу це було приємно, адже основний тягар грошового забезпечення захотіла взяти на себе районна та міська влада. і команда зберігається, і в Коломиї — футбол високого обласного рівня. Власне у 2007—2008 роках була спроба відродити коломийський футбол, але якось не налагодилося.

— А все-таки, яка ваша частка у фінансуванні команди?

— Це близько чверті фінансового бюджету клубу.

— І керівництво району, і ви спочатку зупинилися на назві «Коломийщина», а чому потім з’явилася назва «Карпати»?

— Навколо цього йшло багато дискусій. А зважаючи на те, що регламент обласного чемпіонату не дозволяє встановлювати розмиту назву, а більш конкретну, наприклад, «Коломия» або «Печеніжин», зійшлися на теперішній назві — «Карпати».

— Печеніжинський склад команди повністю перейшов до Коломиї? Якщо насправді так, то ким ще доукомплектовувалися?

— Печеніжинський «кістяк» зберігся. Перед першим колом до нас прийшло четверо футболістів з колишніх яремчанських «Карпат»: Олег Веприк, Андрій Веретко, Михайло Ткачук і Василь Кавінський. У другій половині чемпіонату ми запросили ще Петра Климука з чернівецької «Буковини» та Олега Михайліва з івано-франківського «Тепловика». Відтак, по завершенні першого кола, колектив покинули Ткачук і Кавінський, але наприкінці вересня вони знову повернулися назад після виступів за команду майстрів другої ліги — івано-франківського «Прикарпаття».

— Сформовано команду, є тренер, є матеріально-технічне забезпечення. Які завдання ви ставили перед колективом напередодні нинішнього сезону?

— У нас завжди максимальні завдання — виграти чемпіонат області, а кубок — як вийде.

— Стартував чемпіонат, «Карпати» в першому матчі у Тлумачі зазнають відчутної поразки від «Придністров’я» з рахунком 3:0. Про що тоді ви подумали?

— По-перше, команда ще не була зіграною, по-друге, не встигли дозаявити чотирьох футболістів, по-третє, «Придністров’я» використало свої гольові моменти, а ми, на жаль, ні. Врешті-решт і результат був не по грі. Після цього ми перебудувалися в ігровому плані, зробили дозаявки, і на полі все пішло як було заплановано. А сумніви щодо наших подальших перспектив навіть не закрадалися в обстановці, коли на дев’ять очок відставали від лідера чемпіонату — «Тепловика».

— Перше коло «Карпати» завершили на четвертому місці, а в другому — фінішували першими разом із тлумацьким «Придністров’ям». А в так званому «золотому» матчі обіграли свого суперника і стали чемпіонами. Які резерви задіяли, аби здійснити такий ривок?

— У першому колі ми хотіли поєднати видовищний футбол і позитивний результат. Шкода, але цього не вдалося здійснити. Тому в другому задля результату довелося трохи пожертвувати видовищністю. Є відповідний рахунок — грай і для свого задоволення, і для задоволення уболівальників. Скажімо, якщо в першому колі команда мала три поразки і три нічиї, то в другому — лише три нічиї. Одна заслужена, а у двох інших — розійшлися мирно за нашої явної переваги. Та й передбачав я не три, а дві нічиї — в Брошневі та Долині, де завжди важко граємо. А от незапланований зрив стався в Коломиї з ФК «Снятин-Євромодуль». Звичайно, була на це і своя причина. За кілька днів — фінал кубка області, а в п’ятьох наших футболістів по три жовті карточки. Ще б одна — і дехто міг опинитися за бортом фіналу, тому на полі не дуже напружувалися. До 75-ї хвилини у зустрічі зі снятинцями ми вели в рахунку 3:0, а в кінці табло зафіксувало 3:3.

— А що можете сказати про фінал кубка?

— Він відбувся в Калуші. Гра з «Яспілем» з Ясенева Пільного Городенківського району проходила вперто, дві команди прагнули перемогти, проте досвід наших футболістів узяв верх — 3:1.

— А потім «золотий» матч за чемпіонство...

— Все робилося згідно з регламентом, адже «Карпати» з «Придністров’ям» набрали однакову кількість очок. Поєдинок відбувся 13 листопада в Івано-Франківську на стадіоні «Наука» ім. Романа Микитюка. До речі, рівно рік тому в такий самий день на стадіоні «Рух» печеніжинські «Карпати» в яремчанських «Карпат» виграли Суперкубок області — 2:1. А цього разу ми перемогли «Придністров’я» — 2:0, і два голи забив Андрій Веретко.

— За підсумками сезону, кого з футболістів хотіли б відзначити?

— Я б відзначив всю команду...

— У мене напросилося ще одне делікатне запитання. На суддівство завжди нарікають: десь свисток прозвучав не так, десь хтось із кимось домовлявся. А як у вас із цим?..

— Відверто і чесно скажу: ми жодного разу не «працювали» ані з суддями, ані з обласною федерацією футболу, ані з окремими футболістами, ані з представниками різних команд. Чемпіонство здобули у чесній грі, і це мене радує.

— Велика частина успіху — робота тренера. Хто нині очолює коломийські «Карпати»?

— У першому колі командою займався я, а напередодні другого — запросив досвідченого тренера зі Львова Юрія Дубровного — колишнього футболіста львівських «Карпат». Під його керівництвом команда на поле виходила у трьох іграх, опісля Дубровний поїхав до Америки і повернувся на останні чотири тури.

— Ходять чутки, що коломийські «Карпати» планують у наступному сезоні виступати в другій лізі серед команд майстрів. Чи насправді це так?


— Днями я зустрічався з головою РДА Михайлом Негричем і міським головою Коломиї Ігорем Слюзарем. Вони запевнили, що підтримуватимуть команду й надалі, і ми справді в наступному сезоні плануємо змагатися в другій лізі чемпіонату України. Як складеться наша доля, незабаром побачимо. Власне, є вже домовленість з трьома професійними футболістами з першої всеукраїнської ліги, підключатимемо до підготовки і талановиту місцеву молодь.

І насамкінець нашої розмови хочу подякувати своїм футболістам — за виконання поставленого завдання, уболівальникам — за щиру підтримку, а владним структурам — за дотримання своїх слів і фінансову допомогу.

Автор: Богдан БІЛЕЦЬКИЙ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА