друкувати


Новорічна ніч подарує нам сніг?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-08 02:45:39

Перегортаємо вже зимові сторінки календаря, проте в минулі вихідні, понеділок і навіть у вівторок на Прикарпаття мовби завітала справжня весна.

Як поінформувала провідний синоптик авіаметеостанції «Івано-Франківськ» Світлана ПАСІЧНИК, в обласному центрі зафіксовано абсолютний максимум температури повітря для 4 грудня — 14,8 гр. тепла, що на одну десяту перевищує показник для цього дня, відмічений рівно півстоліття тому — в 1961-му. А от температурний максимум від 5 грудня того ж року встояв — тоді було +17,1 гр. С, тепер стовпчик термометра сягнув «лише» +16,8 гр.

Цей погодний (а якщо брати ширше, то, можливо, і кліматичний) феномен С. Пасічник прокоментувала так:

— І не метеорологи скажуть, що останніми роками зими на Прикарпатті стали значно теплішими, ніж були раніше. А як на наш фаховий погляд, то це, найвірогідніше, пов’язане зі зміною циркуляційних процесів в атмосфері – почало переважати перенесення теплого повітря до нас із заходу, з Атлантики. Саме південно-західні вітри зумовлюють підвищення температури.

І до кінця нинішнього грудня, як вважають спеціалісти метеослужби, сильні морози прикарпатцям не дошкулятимуть. Згідно з прогностичними моделями середньодобова температура першого місяця зими в регіоні буде вищою за норму, а кількість опадів — близькою до норми. При цьому незначні похолодання змінюватимуться незначними потепліннями. Опади переважатимуть у вигляді мокрого снігу, в окремі дні можливий дощ.

— Світлано Сергіївно, а ви можете вже сьогодні «заглянути» у Новорічну ніч, у святий вечір і Різдво Христове? За яких погодних умов зустрічатимуть ці свята жителі й гості нашого краю?

— «Заглянути» аж так далеко і дати достовірне передбачення погоди, яке б підтвердилося на всі 100 відсотків, — то, звичайно, невдячна справа. Та все ж синоптики складають не лише короткотермінові, а й довготермінові прогнози, які теж цікавлять багатьох людей. З нього випливає, що новорічна ніч в Івано-Франківську і по всій області не буде холодною — близько 0 гр. С. А ще мовби на замовлення — з огляду на таку феєричну для всіх нас оказію на межі двох років і двох зимових місяців — падатиме сніг, щоправда, мокрий. У перші дні 2012-го температура вдень від нульової позначки підніматиметься на кілька поділок угору. А от ближче до Різдвяних свят вона знизиться і землю засипле вже справжнім снігом — імовірно, що навіть утвориться сніговий покрив.

Наразі ж до кінця цього тижня слід очікувати відносне похолодання: вночі термометр показуватиме — 5-0 гр. С, вдень — такі самі числові значення, але вже зі знаком плюс. У горах в нічні години температура знижуватиметься до -7-2 гр. морозу, вдень буде близько 0 гр.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА