друкувати


Які ставки єдиного податку з 1 січня 2012 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-08 12:30:43

З 1 січня 2012 року ставки єдиного податку встановлюються як у фіксованому розмірі (у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати), так і у відсотках до доходу.

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб-підприємців першої та другої групи залежно від виду діяльності в розрахунку на календарний місяць. Нововведенням є встановлення відсоткових ставок до доходу фізичних осіб-підприємців третьої групи. В той же час для фізичних осіб-підприємців не передбачена необхідність доплати єдиного податку у розмірі 50% від встановленої ставки за кожну найману особу. Ставки єдиного податку встановлені в залежності від групи платників:

1) для першої групи – від 1% до 10% розміру мінімальної заробітної плати;

2) для другої групи – від 2% до 20% розміру мінімальної заробітної плати;

3) для третьої і четвертої групи – 3% доходу у разі сплати податку на додану вартість та 5% доходу у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності або на територіях більш як однієї сільської, селищної або міської ради застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку.

Новими правилами спрощеної системи врегульовано питання оподаткування суми перевищення обсягу доходів, який надає право працювати на єдиному податку, при отриманні доходу від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування та доходу, отриманого при застосуванні іншої форми розрахунків, ніж грошова. В таких випадках платники єдиного податку першої, другої і третьої групи сплачують податок у розмірі 15 відсотків, а платники четвертої групи - подвійний розмір ставок.

Джерело: Відділ масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян Коломийської ОДПІ