друкувати


Грудневі підсніжники. Провісники глобального потепління?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-06 02:30:28

Підсніжники на початку грудня. Навряд чи створюючи далекого 1942 року своїх «Дванадцять місяців» і називаючи свою п’єсу казкою, Самуїл Якович Маршак міг собі уявити, що вже за якихось неповних сім десятків років сюжет його твору в частині підсніжників на Новий рік перестане бути казкою, ба навіть навпаки: весняні первоцвіти з’являтимуться в лісах вже на початку зими.

Так сталося зокрема цього року. Різке грудневе потепління повітря до 14-15 градусів за Цельсієм спричинило появу білих весняних символів вже 4 грудня. Принаймні в цей день первоцвіти нового, так би мовити наступнорічного врожаю вже можна було придбати у торгівок на Вічевому майдані Івано-Франківська. Зі слів продавчинь, такого добра зараз чимало в лісах навколо обласного центру, зокрема ті, що продавались 4 грудня, були привезені з-під села Ценжів, Тисменицького району. На запитання, що ж то таке сталося, що замість березня-квітня первоцвіти з’явилися на початку грудня, продавчиня знизає плечами і якось так з усмішкою та оптимізмом на обличчі відповідає: «Не знаю. Певно, кінець світу».

Не відомо, наскільки пов’язане зимова з’ява підсніжників з апокаліптичними передбаченнями, проте достеменно зрозуміло одне: з нашим кліматом таки щось діється. Нагадаємо: не так давно, наприкінці жовтня цього року, в Івано-Франківську вже мало місце ботанічне диво – раптом посеред осені зацвіли каштани. І хоча вчені стверджують, що явище це не таке вже й рідкісне, в купі з грудневими підсніжниками воно наводить на думку, що лідери країн-непідписантів Кіотського протоколу все ж таки неправі.

Автор: Сергій БІЛИЙ