друкувати


Прикарпаття може пишатись військовими спеціалістами, які служать на його теренах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-06 09:30:50

Багатими на приємні несподіванки стали для солдат та офіцерів, що служать на Прикарпатті, заходи з нагоди 20-ї річниці Збройних Сил України.

Головні святкові події Івано-Франківського військового гарнізону відбувались у великій залі Центрального Народного Дому. За свою більш ніж вікову історію ця споруда бачила багато визначних історичних подій, саме тут 1919 році було проголошено відомий «Акт Злуки» між східною та західною Україною. Стіни цього будинку пам’ятають чимало видатних національних діячів, зокрема Михайла Грушевського. І напередодні святкування дня Збройних Сил України саме сюди були запрошені кращі військовослужбовці Івано-Франківського гарнізону.

Потрібно наголосити, що на Прикарпатті «День Народження» армії завжди було і залишається особливим святом. Святом, яке примирює ветеранів різних війн та формувань. От і цього разу в залі поруч з діючими військовослужбовцями, в глядацькому залі можна було побачити і ветеранів Другої Світової війни, і радянської армії, і вояків УПА. Адже за їх переконанням, погляди на історію можуть бути різними, про те армія у всіх них тепер одна.

Першим привітав присутніх начальник Івано-франківського гарнізону полковник Ігор Боловицьких.

- Сьогодні, військовослужбовці частин та установ, що дислокуються на Прикарпатті роблять дуже багато для підтримання на високому рівні бойової готовності, - зазначив він. – У нас дислоковано чимало унікальних військових частин. Зокрема 114 бригада тактичної авіації, 136 центр забезпечення ракетами та боєприпасами. Крім цього Івано-Франківський міській військовий комісаріат визнано кращим серед подібних установ Західного Оперативного Командування. Можна з повною відвертістю сказати, що Прикарпаття може пишатись військовими спеціалістами які служать на цих теренах.

Наприкінці своєї промови начальник Івано-Франківського гарнізону висловив побажання, щоб всі проблеми, з якими стикаються військовослужбовці, як в житті, так і в службі були вирішені найближчим часом.

Наступним взяв слово заступник голови – керівник апарату Івано-Франківської ОДА Роман Струтинський.

- Сьогодні я маю приємну і почесну місію, - наголосив Роман Йосипович. – Від імені керівника області, я хочу вручити найвищі нагороди нашого краю «За заслуги перед Прикарпаттям» двом видатним військовослужбовцям, що служать тут. Це командир військової частини підполковник Орест Стасишин, та начальник кафедри військової підготовки Івано-Франківського Національного технічного університету нафти та газу полковника Юрій Вязніцев.

Потрібно зазначити, що підлеглі підполковника Ореста Стасишина несуть щоденне бойове чергування по охороні західних повітряних кордонів нашої держави. І навіть у миті коли всі Збройні Сили святкують, чимало людей у погонах здійснюють уважний і прискіпливий нагляд за повітряним рухом в небі Прикарпаття та сусідніх областей. А колектив, який очолює полковник Юрій Вязніцев крім того, що за роки незалежності підготував більш ніж 6-ть тисяч як діючих офіцерів, так і запасу, свого часу допоміг усунути екологічну катастрофу, яка ледь не трапилась в мальовничому курортному прикарпатському краї. Фахівці кафедри, за допомогою спеціальної військової техніки, на прохання керівництва області, оперативно розгорнули трубопровід для термінового відводу стічних вод від полігону побутових відходів.

Також, заступник голови – керівник апарату Івано-Франківської ОДА Роман Струтинський разом з заступником голови Івано-Франківської обласної ради Василем Гладієм нагородили почесними грамотами 15-ть військовослужбовців, та офіцерів запасу.

Не з пустими руками прийшов на свято начальник відділу з питань діяльності правоохоронних органів оборонної та мобілізаційної роботи виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Богдан Маланюк. Крім почесних грамот та відзнак мера міста, він вручив близько трьом десяткам військовослужбовців гарнізону грошові премії. Багато теплих слів почули присутні з уст першого заступника начальника управління СБУ в області полковника СБУ Романа Бубна, першого заступника начальника управління МВС в області полковника міліції Василя Фелика, начальника управління МНС області полковника служби цивільного захисту Володимира Чернецького, голови обласної спілки ветеранів Афганістану Юрія Купчія. Завершились урочистості великим гала-концертом, який спеціально для цієї події, під керівництвом художнього керівника Народного Дому Ганни Якубовської, підготували прикарпатські артисти.

Дійсно сімейним святом стали урочистості у 114 -ї Івано-Франківськії бригаді тактичної авіації де командиром полковник Сергій Голубцов. Командуванням частини цього разу було прийнято рішення відзначити річницю Збройних Сил не в стандартному шикуванні, а в клубі частини, куди були запрошені і родини військовослужбовців, і ветерани частини.

- Я радий бачити сьогодні в цьому залі дійсно згуртований військовий колектив, - сказав присутнім в короткій промові полковник Сергій Голубцов. – Бо саме від вас, вашого вміння не тільки виконувати на високому рівні свої посадові обов’язки, алей вміння працювати одним цілим, в усій мірі залежить те, наскільки надійно захищено повітряний кордон нашої Батьківщини. І я переконаний, що в будь-який час, і за будь-яких обставин наша бригада зможе виконати всі поставлені перед нами і учбові, і якщо доведеться, то ї бойові завдання.

Після промови, понад три десятки кращих військовослужбовців цього потужного об’єднання отримали з рук командира нагороди та відзнаки Міністра оборони України. Однак, найбільшою несподіванкою став для присутніх святковий концерт.

- Справа в тому, що в цьому році, зважаючи на таку визначну дату, було вирішено відійти від правил та традицій, - розповіла після завершення урочистостей, голова ради сімей військовослужбовців солдат військової служби за контрактом Ганна Савик. – Цього разу не було запрошено до нас професійних артистів. А замість них привітати з днем армії колектив ради сімей військовослужбовців попросив талановитих дітей, та офіцерів частини.

Підготовка та репетиції концерту відбувались в певній таємниці. Отож для більшості офіцерів стало приємною несподіванкою, коли їх діти вийшли на імпровізовану сцену, і ледь тримаючи своїми дитячими долоньками «дорослі» мікрофони, старанно і голосно промовляючи кожне слово привітали батьків з професійним святом. Також своєрідним відкриттям пісенних талантів стали виступи майора Олега Перепелиці, капітана Сергія Єргідзей, старших лейтенантів Олександра Єнушевського та Андрія Устінова. В цей день прозвучали, як відомі українські пісні, так і улюблені пісні авіаторів з популярних художніх фільмів про героїчні дії військових льотчиків під час Великої Вітчизняної та Афганської воєн.

Не менш урочистими були і святкові заходи у 136 центрі забезпечення ракетами та боєприпасами, де командиром полковник Юрій Грицик. Розпочалось святкування з відкриття клубу частини, який спеціально до цього дня було капітально відремонтовано. Завдяки спонсорський допомозі, підтримці райдержарміністраці Делятинського району, та умінню військових майстрів в приміщенні не тільки були відремонтовані, стіни та стеля, пофарбована підлога, полагоджені глядацькі крісла, а також повністю оновлено освітлення сцени та залу, встановлено нову звукову апаратуру. Крім цього військовослужбовці частини, за ініціативи Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України, отримали від головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської ОДА, відділення Національного олімпійського комітету в Івано-Франківській області професійну волейбольну сітку, футбольні та волейбольні м’ячі. Передаючи цей подарунок перший заступник начальника головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської ОДА Михайло Марцинюк побажав всім військовослужбовцям завжди тримати себе у гарній спортивній формі, бути дужими та витривалими. Потрібно наголосити, що волейбольні традиції в цій частині є дуже старими і міцними. Свого часу багато з керівників обласного та місцевого самоврядування виходили змагатись з військовослужбовцями на волейбольне поле. От і тепер військовослужбовці запрошують до себе на турнірні змагання команди керівників всіх рівнів.

Та незалежно від того, як і де відбувались офіційні церемонії приурочені святкуванню 20-ї річниці Збройних Сил України головне свято чекало на кожного військовослужбовця дома. Де в родинному затишному колі рідні і близькі вітали своїх захисників Вітчизни з їх професійним святом.

Автор: Підполковник Тарас ГРЕНЬ, Західний регіональний медіа-центр МО України