друкувати


"Івано-Франківськводоекотехпром" боргує за електрику

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-02 04:30:45

«Івано-Франківськводоекотехпром» боргує за електрику. Причому ґрунтовно. Через це енергетики також втрапили у патову ситуацію: з одного боку «Прикарпаттяобленерго» не може не зважати на заборгованість, з іншого — не має принаймні морального права відключити водоканал від енергопостачання, бо прості мешканці залишаться без води.

Минулого тижня в Івано-Франківську відбулося засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У центрі обговорення — борги водоканалу.

Енергетики кажуть, що водопостачальне підприємство вперше за останні три роки грубо порушує умови розрахунків за енергоносії. Так, за словами директора з енергозбуту ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Валерія Ноздріна, згідно з умовами договору, протягом розрахункового періоду водоканал має здійснювати три планові платежі. «Оплачуючи таким чином за спожиту електроенергію, підприємство не нарощувало би боргів, — каже він. — Однак «Водоекотехпром» не розраховується вчасно. На кінець листопада, окрім боргу за жовтень у сумі 840,2 тис. грн., підприємство не платить упродовж поточного місяця. Отже, за підсумками цього місяця, заборгованість становить близько 2 млн грн.».

За словами Валерія Ноздріна, із запланованих у листопаді 450 тис. грн. водоканал заплатив лише 131,4 тис. грн., а у грудні планує перерахувати ще близько 500 тис.

«Збільшення цієї заборгованості ставить під сумнів вчасні розрахунки і нашої компанії — на оптовому ринку електроенергії, — говорить Ноздрін. — Це означає, що ми не зможемо на наступний період закупити енергоносії в тому обсязі, який є необхідним для потреб області».

Натомість, представники КП «Івано-Франківськводоекотехпром» по-іншому коментують ситуацію та називають інші цифри. «На 29 листопада борг становив близько 740 тис. грн., і вже протягом двох тижнів відбуваються проплати, — стверджує фінансовий директор підприємства Любов Данів. — Проблема в тому, що наразі тариф покриває себе лише на 72%. За умови того, що почався опалювальний сезон і збільшилися затрати на енергоресурси, проблема була неминучою та передбачуваною. Ми ще на початку 2011 року подавали до Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг економічно обґрунтований тариф, але поки що його не затвердили. Вартість електроенергії за останній рік зросла майже на 20%, а вартість водопостачання та водовідведення — на 4%, і то лише для юридичних осіб, а не для населення, яке є основним споживачем».

Тариф на воду та каналізацію в Івано-Франківську є одним із найнижчих в Україні, каже Данів. У Чернівецькій, Львівській та Тернопільській областях, навіть у деяких райцентрах Прикарпаття ці послуги вдвічі або й утричі дорожчі. «Звісно, для населення це неприємна новина, але тільки підняттям тарифу можна вирішити проблему, і мешканці повинні це розуміти», — говорить фінансовий директор.

А що міська влада? «На 1 листопада заборгованість була 1 млн 600 тис., на 28 листопада — 900 тис., тобто ми заплатили 400 тисяч, потім ще 100 тис., — каже міський голова Віктор Анушкевичус. — Що стосується тарифів, то «Водоекотехпром» не лукавить — вони не покривають затрати. У Києві я постараюся зустрітися з Валерієм Саратовим, який очолює Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг, аби нам таки затвердили економічно обґрунтований тариф. Також я дав протокольне доручення на оперативній нараді і профільному заступнику, і керівництву водоканалу, і РЕМу, аби спільно опрацювати це питання й не допустити зриву подачі води та водовідведення в Івано-Франківську. Енергетикам слід увійти в ситуацію, в якій ми опинилися».

Як бачимо, у міського голови також свої цифри та своє бачення. Але навіть якщо припустити, що в Києві затвердять новий тариф, за який час це зможе суттєво вплинути на розрахунки між енергетиками й водопостачальниками?

Оригінальний вихід із ситуації запропонував «Репортеру» Зіновій Фітель, перший заступник міського голови та голова комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка нещодавно збиралася з цього приводу. За його словами, «Прикарпаттяобленерго», звісно, має право відключати від електроенергії своїх боржників. І якщо припинити водопостачання міста, м’яко кажучи, проблематично, то можна відключити від електрики принаймні адміністративний корпус водоканалу…

«Той борг, який сьогодні є, навіть якщо буде узгоджено якийсь новий тариф, вони не зможуть сплатити вчасно, — каже Фітель. — Ми зараз повинні думати про грудень — яким чином погасити цей борг, аби не зупинити роботу водоканалу. У місті вода буде обов’язково, але для цього треба тяжко попрацювати і міськвиконкому, і депутатському корпусу. А ще треба економити й рахувати кожну копійку».

На жаль, на засіданні комісії так і не прийняли кардинально позитивного рішення. Отже, проблема залишається актуальною.

Джерело: Газета «Репортер»