друкувати


Поетеса Любов Загоровська відчинила Прикарпаттю чарівний світ своїх рим

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-02 09:30:29

«Це надзвичайно відкрите письмо до світу людей. Це унікальний випадок зараз, бо небагато поетів сьогодні відкриті до діалогу зі світом людей, не боїться бути почутим».

Так, коротко і просто охарактеризувала відома прикарпатська поетеса Ольга Слоньовська творчість своєї молодої колеги по цеху і учениці Любові Загоровської, що знайшла днями своє відображення у збірці її поетичних творів під романтичною назвою «Назустріч вітру». Книга, яка вийшла друком у видавництві «Лілея-НВ», було презентовано в останній день осені в літературній вітальні Івано-Франківської обласної наукової бібліотеки ім. Івана Франка.

«Назустріч вітру» – це перша збірка Л.Загоровської, яка проте ознаменувала довгий і тернистий творчий шлях поетеси. Сама авторка зізнається, що римувати почала ще в ранні дитячі роки. «Мене часто питають, – розповідає вона, – коли воно – оте віршування почалося. Почалося воно,напевно, з раннього дитинства. Ми з моїм батьком, якого, на жаль, вже немає серед нас, часто грали в таку гру. Він придумував рядок. Я придумала риму. Отак ми писали такі віршики. Потім була школа. Кола я свої вірші комусь показувала, мені всі казали що то вікове, тому що всі дівчатка в певному віці починають писати вірші. Потім воно минається. Потім були періоди, коли писати не вдавалось. Я думала: оце воно прийшло – оце воно вікове. Потім знову починала писати. Потім знову перерва. Знову думала: оце вже точно воно вікове. Потім знову, знову і знову...».

Втім, були і люди, які не казали, що то вікове, і одразу побачили в тендітному худенькому дівчиську силу безмежного таланту. Однією з таких людей була вказана вже вище Ольга Слоньовська, яка, власне і стала отим стимулом, який спонукав дівчину до видання збірки.

«Вірші приходять не до кожного, – розповідає пані Слоньовська, – хоч ти якось ставай на коліна – вони не приходять. Хоч проси, хоч пропонуй всі скарби світу – вони не прийдуть. Воно приходить з материнським молоком, з зачаттям». Саме такою, на її думку, є Люба Загоровська, чиї ніжні, ліричні вірші та пісні змушують будь-яке серце битись трішечки швидше, а будь-яку, навіть найчерствішу душу – стати трішечки людянішою.

Збірка складається з трьох великих розділів: любовна лірика поетеси, поетичні твори та наспіви. Власне, останній розділ став такою собі родзинкою книги. Адже пісні на слова Л.Загоровської сьогодні співає ледь не половина сучасної української традиційної естради.

Щоб підтримати свою колегу та подругу, на презентацію завітали чимало людей, в тому числі голова обласного відділення Національної спілки письменників України Євген Баран, письменники Ольга Слоньовська, Ольга Деркачова, колеги-журналісти, колишні колеги по роботі в Обласній науковій бібліотеці, мама авторки, радник Івано-Франківського міського голови Зінаїда Федорук, яка особисто посприяла виданню збірки, головний лікар Івано-Франківської ЦМКЛ Тарас Масляк, а також люди, які внесли безпосередній внесок в оформлення нової книги - художник Тетяна Павлик та фотохудожник Жанна Мойсеєнко.

Всі вони висловили надію, спонукати авторку до видання наступної книги не доведеться довгих десять років, як це було з першою збіркою.

Автор: Сергій БІЛИЙ