друкувати


"Керхер" того не зробить, на що годен франківський двірник

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-01 04:10:46

Представники компанії «Керхер» намагались переконати вчора керівництво житлово-комунальної галузі обласного центру, депутатський корпус та пересічних івано-франківців в тому, що їх дітища – новітні підмітальні машини-пилососи краще за міських двірників можуть подужати проблему прибирання міських вулиць, тротуарів та дворів.

Ідею щодо можливості придбання двох таких машин для потреб міської господарки висловили керівники КП «Єдиний розрахунковий центр» після відвідування виставки «Комінтек», що відбувалась нещодавно у столиці.

«Сьогодні є велика проблема щодо прибирання прибудинкового фонду. – розповідає директор комунального підприємства Вадим Войтик, – Її вирішення потребує або збільшення витрат на двірників, або введення автоматизованого прибирання. Одна з чотирьох представлених на виставці компаній, які реалізують машини для підмітання вулиць, запропонувала нам: «ми приїдемо до вашого міста і безкоштовно покажемо можливості наших машин».

Зі слів пана Войтика, вартість кожної такої машини не мала: вона становить близько 70 тисяч євро. Втім, за підрахунками КП «ДРЕУ», використання двох таких пилосів в обласному центрі дозволило б економити близько 3 мільйонів гривень бюджетних коштів на рік. «Для прикладу, – продовжує пан Войтик, – близько 80% міської території у місті Вінниці прибирається механізовано. В Івано-Франківську на сьогоднішній день більш як півтисячі. Це багато, проте слід враховувати, що дороги і тротуари, залежно від кількості людей, які по них щодня проходять, поділяються на класи. В центральній частині міста є тротуари 3-го – найвищого класу, які повинні прибиратися двічі на добу. Для їх прибирання треба або збільшувати витрати на двірники, або залучати техніку».

Оглядини пилососів розпочалися на площі перед адмінбудинком міськвиконкому. При цьому зробити кілька маневрів по тротуарній бруківці дозволили навіть «головному таксисту», тобто захиснику всіх таксистів Івано-Франківська депутату міської ради «свободівцю» Роману Харуку. Та то було лишень попереднє – парадне дефілє. Основні випробування відбувались дещо поодаль – в сквері «Гетьманські вали», де перед автопідмітальником постало завдання прибрати невелику, проте суттєво засмічену опалим листям ділянку метрів 10 на 10. Отут-то машина і дала, як то кажуть, маху. Атопилосос не менше 40 хвилин кружляв по бруківці скверу, проте так і не зміг самотужки прибрати все листя та пилюку. Водієві «Керхера» не вдавалося ні змести все листя, ані засмоктати його до чималого бункера причепа. При цьому труба пилосмока час від часу забивалася, а пилюку іноді доводилось випускати назовні. Присутні на випробуваннях представники компанії-продавця пояснювали заминки тим, що не встигли закачати до бункера воду, а ще виправдовувались, що, мовляв, машина заслаба для наших засмічених доріг та тротуарів і розрахована на вулиці європейські, де і пилюки значно менше, і листя з дерев падає якось не так – по-європейськи (напевно, одразу до сміттєвих пакетів).

Справжньою забавкою сьогоднішні «маневри» стали для івано-франківських двірників. Вони з виразом задоволеного співчуття на обличчі спостерігали за потугами німецького «конкурента», а потім кинулись навіть допомагати його водієві змітати листя на купи та пробивати мітлою забитий канал пилососа, бо ж не справляється бідолага.

«Може, така машина і потрібна, – усміхається кремезний чолов’яга у помаранчевому жилеті двірника, – але десь у супермаркеті, а не на дорозі. А якщо буде мокре листя, що він робитиме? Людина оцю ділянку за 15 хвилин прибирає, а машина он скільки возиться». До того ж, як розповів один з водіїв-презентаційників машина «їсть» 3 літри дизпалива на годину роботи. А ще додайте час на поїздку за водою і назад, пошуки гідранта і таке інше, то й виходить, що звичайний двірник обходиться бюджету дешевше.

Незадоволеним оглядинами залишився і головний ініціатор механізації процесу прибирання Вадим Войтик. На його думку, представленні сьогодні машини є замалими для наших засмічених вулиць. Власне, для цього і влаштовувались, з його слів, сьогоднішні випробування, щоб з’ясувати, наскільки механізовані закордонні прибиральники здатні задовольнити комунальні потреби Івано-Франківська.

Автор: Сергій БІЛИЙ