друкувати


Вчені знайшли гени, що викликають агресивний рак

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-01 11:45:40

Згідно статті британського Інституту дослідження раку, що вийшла в журналі Nature Genetics, дослідникам, нарешті, вдалося довести, що гени впливають на ризик розвитку множинної мієломи - раку плазматичних клітин.

Цей агресивний вид раку вражає тип білих кров'яних клітин, розташованих у кістковому мозку. Не зважаючи на інтенсивне лікування, зазвичай після постановки діагнозу пацієнт живе не більше трьох або п'яти років.

Притому, відомо, що родичі пацієнтів з множинною мієломою в два або навіть в чотири рази більше за інших схильні до цієї хвороби. Але і досі дослідникам не вдавалося виявити відповідні гени, що стоять за цією залежністю.

В ході своєї останньої роботи британські фахівці просканували ДНК більше 1600 пацієнтів з множинною мієломою і порівняли її з ДНК близько 5900 здорових людей, застосувавши так званий геном дослідження асоціації (GWAS). Виявилось, у хворих людей дві ділянки генома були поширеніші і пов'язувалися з підвищеним ризиком розвитку хвороби.

Хоча дані гени досить часто зустрічаються у людей, додатковий ризик наявності однієї з них складає всього 30%. Тим часом, ці гени стоять приблизно за 37% випадками мієломи, що фіксуються в європейських країнах.

У будь-якому випадку, виділення проблемних генів в майбутньому дозволить визначати групу ризику серед людей заздалегідь і, можливо, отримати нові методи лікування раку. Зараз вчені проводять масштабніше дослідження, сподіваючись знайти й інші генетичні чинники.

Джерело: Освітній портал